Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali

Wow-Lautan-Kabus-Tenggelamkan-Grand-Canyon-10-Tahun-Sekali11.jpg

Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali – Subhanallah.. Kejadian lautan kabus di yang menenggelamkan Grand Canyon sangat cantik dan ianya jarang berlaku kerana mengikut kajian ia hanya berlaku setiap hujung tahun sepuluh tahun sekali iaitu setiap abad.

Pada hujung minggu terakhir bulan November 2013 , fenomena yang jarang berlaku di Grand Canyon di Arizona , Amerika Syarikat . Dalam suatu peristiwa yang hanya terjadi setiap 10 tahun sekali , seluruh canyon dipenuhi dengan kabus.

Fenomena itu dikenali sebagai ‘ inversi suhu ‘ ( Temperature Inversion ) di mana udara hangat bertindak sebagai penutup untuk menutup udara sejuk dekat tanah , memerangkap kabus di canyon dan mencegah naik ke atas .

Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali9 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali10 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali8 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali7 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali2 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali3 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali4 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali5 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali1 Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali6

Menurut National Weather Service , profil suhu atmosfera adalah yang paling terdedah kepada pembalikan selama musim sejuk , ketika malam panjang membolehkan udara di dekat permukaan bumi untuk menjadi luar biasa sejuk . Topografi semulajadi Canyon , juga ikut andil meningkatkan kesan inversi .

Taman Ranger Erin Whittaker yang telah mengabadikan gambar di bawah , memberitahu Daily Mail bahawa penyongsangan suhu boleh berlaku sekali atau dua kali setahu , tetapi biasanya berlaku di wilayah tertetntu di Canyon . Untuk melihat seluruh canyon dibanjiri kabut adalah sesuatu yang hanya berlaku sekali setiap dekad .

sumber 

p/s : Subhanallah.. Inilah salah satu tanda kuasaan Allah kepada kita . Fenomena ini jarang berlaku dan hanya 10 tahun sekali dan ia memang jarang berlaku di Malaysia. Namun yang demikian, jika Allah menghendakinya, maka terjadilah ia. Subhanallah.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Wow!! Lautan Kabus Tenggelamkan Grand Canyon 10 Tahun Sekali”

  1. Subhanallah.. indahnya ciptaan Allah.macam di alam fantasi tgk lautan kabus nie…
    Aniqbukhary32 recently posted…Senarai penuh perpindahan pemain EPL 2013/2014 (Januari)My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge