Wanita Kerja Malam Tingkatkan Risiko Untuk Hidap Barah Payudara?

barah-payudara.jpg

Wanita Kerja Malam Tingkatkan Risiko Untuk Hidap Barah Payudara? | Bekerja malam mungkin akan meningkatkan peluang untuk wanita mengalami barah payudara sebanyak 30 peratus, mungkin agak tinggi tetapi “ketara secara statistik,” menurut penyelidik Perancis.

Pengarah Badan Penyelidikan Kesihatan Perancis (INSERM), Pascal Guenel berkata, ini meletakkan kerja malam mempunyai risiko yang sama seperti mutasi genetik, kehamilan pertama lewat atau rawatan hormon.

Jika diteliti mengikut konteks, seorang perokok mungkin mengalami barah paru-paru lapan kali sama seperti wanita bekerja malam mungkin mengalami barah payudara, katanya.

Kira-kira 1.3 juta wanita di seluruh dunia didiagnosis menghadapi barah payu dara setiap tahun.

Dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Kanser Antarabangsa, pasukan yang diketuai oleh INSERM berkata, kaitan antara bekerja malam dan barah payu dara “lebih banyak dilihat pada wanita yang bekerja syif malam, mereka yang bekerja waktu malam untuk 4.5 tahun atau lebih dan kurang daripada tiga malam setiap minggu secara purata.

“Kaitan itu lebih cenderung pada wanita yang bekerja malam sebelum awal kehamilan berbanding wanita yang baru bekerja malam di lewat usia.”

Saintis berkata, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengenal pasti sebabnya.

Hipotesis lain termasuk perubahan dalam genetik, ketidakseimbangan dalaman dan kurang tidur, mengubah sistem imunisi. – AFP

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Wanita Kerja Malam Tingkatkan Risiko Untuk Hidap Barah Payudara?”

  1. Lepas ni mana2 wanita yang berkerja shift tu kena minta kerja office hour je la.. macam mana pulak dengan nurse2 kan?? Nampaknya kena letakkan shift malam pada nurse2 lelaki. Tapi mampukah semua badan yang berwajib laksanakan?? hahahaha
    lekatlekitgurl recently posted…PEMANDU NAIK ANGIN PUNCA BAS JATUH GAUNG DI GENTING HIGHLANDMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge