Upacara Pengkebumian Tertutup Untuk Paul Walker

paul-walker-mati.jpg

Upacara Pengkebumian Tertutup Untuk Paul Walker | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Ternyata kematian Paul Walker dalam sebuah kemalangan beberapa minggu yang lalu sangat memberi kesan kepada dunia, terutamanya kepada ahli keluarga dan sahabat terdekatnya.

Teacher Muja pun terasa jugak kehilangan beliau sebab pernah menonton lakonan hebatnya dalam Fast & Furious walaupun tidaklah minat sangat. Abu mayat pelakon ini dikebumikan di Holywood’s Forest Lawn Memorial Park

paul walker kemalangan

Ahli keluarga dan sahabat terdekat aktor itu yang masih berkabung menghadiri sebuah pengkebumian kecil dan agak tertutup. Mereka yang hadir pengkebumian tertutup itu berkumpul di bawah pelindung hijau untuk mengelak dari sinaran Matahari yang cerah pada hari itu. Terlihat juga gambar pelakon itu.

Majlis yang dikehendaki sangat tertutup itu berlangsung selama 45 minit selepas 2 minggu Paul Walker yang berusia 40 tahun mati. Guru Jiu-Jitsu Paul, Richard Miller, yang membimbingnya dalam sukan kombat selama 9 tahun semasa bekerja untuk pembikinan filem Fast & Furious, telah memperingati sahabatnya itu dengan mengurniakannya sebuah tali pinggang hitam kehormat.

Paul-Walker-Funeral-2928320

Richard menulis pada laman peribadinya, “Paul sangat berazam untuk mempunyai tali pinggang hitam. Dia pernah berkata,”Saya akan mendapat tali pinggang hitam saya, walaupun saya perlu mendapatkannya di dalam keranda. Sekarang, dengan bangunnya dia daripada matinya, saya ingin menghadiahkan Paul Walker tali pinggang hitam yang dia sangat mahukan semasa hidupnya.”

Kata ahli keluarga dan pakar aksi, kemalangan tragik itu mungkin berpunca daripada bonggol jalan. Pakar pembinaan semula kemalangan memberitahu bagaimana sebuah kereta yang menghampiri 90MPH boleh kehilangan daya tarikan setelah mencecah penanda plastik reflektif.

Porsche yang sedang dibawa laju mungkin telah menjadi hidroplane (dibawa seperti sebuah motobot di atas permukaan air) di atas penanda tersebut yang dinamakan Botts’ Dots, yang diletakkan untuk memisahkan dua laluan jalan.

Apabila bersentuhan, pengawalan kereta menjadi sangat terjejas dan pemandu akan berasa seperti memandu sebuah kereta sport di atas ketulan ais. Pakar aksi juga percaya hal ini boleh menerangkan kenapa pemandu, Roger Rodas, telah hilang kawalan belakang roda, kata TMZ.

Pengajarannya di sini adalah, kita haruslah berhati-hati di jalan raya kerana perbuatan memecut mengikut rasa sememangnya membawa bencana. Apabila nyawa dijaga, barulah kita boleh berserah kepada Allah dengan apa sahaja yang mungkin terjadi. Kalau Allah mahukannya, biar bagaimana baik sekali pun kita memandu, perkara yang tidak diingini pasti akan berlaku.

Apa-apa pun, jagalah anugerah nyawa yang Allah kurniakan dengan sebaik mungkin. Teacher Muja sendiri selalu kelam kabut di atas jalan raya tetapi sedang berusaha untuk menjadi pemandu yang lebih baik. Wassalaam.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Upacara Pengkebumian Tertutup Untuk Paul Walker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge