Top 15 Negara Berpendapatan Paling Tinggi Di Dunia 2014

qatar-negara-paling-kaya.jpg

Top 15 Negara Berpendapatan Paling Tinggi Di Dunia 2014 | Tahun demi tahun, zaman demi zaman, dunia semakin maju dengan begitu pesat. Diantara negara paling pesat membangun adalah negara Singapore iaitu negara jiran Malaysia yang pernah berada dibawah naungan Malaysia. Hari ini Dr Fuh nak kongsikan Top 15 Negara Berpendapatan Paling Tinggi Di Dunia bagi tahun 2014.

1. Qatar – KDNK per kapita lebih (~ $102,000 / ~ RM340,323)

Dengan kurang dari 2 juta penduduk dan kira-kira $ 102,000 KDNK, ia tidak ada keraguan bahawa Qatar adalah negara terkaya di dunia. Qatara merupakan sebuah negara semenanjung yang terletak di Teluk Parsi, dan juga terletak di Asia Timur Tengah. Ekonomi negara ini adalah bergantung kepada petroleum, yang merupakan penyumbang kepada kira-kira 85 peratus dalam pendapatan eksport mereka. Kawasan-kawasan lain yang menjana pendapatan untuk negara termasuk pelancongan dan perbankan.

2. Luxembourg – KDNK per kapita lebih (~ $77,000 / ~ RM256,911)

Di Eropah, Luxemborg adalah antara negara yang paling makmur, yang juga diiktiraf sebagai syurga bebeas cukai. Malah, beberapa jutawan dari bahagian-bahagian lain di dunia memilih untuk tinggal di negara ini untuk membebaskan diri mereka daripada cukai mahal di negara-negara asal mereka. Di antara sumber pendapatan Luxemborg termasuk telekomunikasi dan industri keluli.

3. Singapore – KDNK per kapita hampir (~ $61,000 / ~ RM203,527)

Jiran Malaysia – Satu lagi negara yang kaya di Asia, Singapura adalah sebuah negara pulau yang terdiri daripada 63 pulau-pulau. Di Asia Tenggara, ia merupakan antara empat negara dengan pusat-pusat kewangan terbesar termasuk Hong Kong, Korea Selatan dan Taiwan. Penduduk negara yang kecil kira-kira 5.5 juta, dan peratusan yang besar daripada penduduk tempatan adalah beragama Buddha.

4. Norway – KDNK per kapita (~ $55,000 / ~ RM183,508)

Dengan kira-kira 5 juta orang yang tinggal di negara ini dan KDNK yang agak tinggi, menjadikan Norway tersenarai di kalangan negara-negara terkaya di dunia. Menariknya, negara ini berkongsi sempadan dengan beberapa negara-negara yang makmur lain termasuk Finland, Rusia dan Sweden. Ekonomi negara sebahagian besarnya bergantung kepada rizab gas asli dan minyak.

5. Brunei – KDNK per kapita sekitar (~ $54,000 / ~ RM180,171)

Salah satu negara terkaya di Asia Tenggara, Brunei mempunyai KDNK purata tahunan sebanyak $54,000. Ia menjana pendapatan dan hasil daripada gas asli dan minyak mentah eksport. Selain itu, hasil yang datang dari petroleum yang menambah sekurang-kurangnya 90 peratus kepada KDNK negara. Dengan kurang dari 500,000 penduduk di negara ini, Brunei juga tersenarai di antara negara yang paling kurang penduduk di seluruh dunia.

6. United Arab Emirates

7. United States

8. Hong Kong

9. Switzerland

10. Netherlands

11. Australia

12. Austria

13. Ireland

14. Canada

15. Kuwait

Sumber

Nampaknya Malaysia masih belum mampu tersenarai dalam top 15 Negara Berpendapatan Paling Tinggi Di Dunia bagi yahun ini. In Shaa Allah tak lama lagi mungkin tersenarai kot. Hehehe

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge