Tips Untuk Suami Ketika Isteri Bersalin

sambut-isteri-bersalin.jpg

Tips Untuk Suami Ketika Isteri Bersalin | Assalamualaikum dan selamat sejahtera Dr Fuh ucapkan kepada semua. Pahabaq abang-abang, akak-akak semua? Harapnya baik belaka. Hari ni Dr Fuh nak share satu artikel menarik untuk dibaca terutamanya kepada yang sudah bergelar suami mahupun bakal bergelar suami. Sebelum ni Dr FUh pernah share satu artikel bertajuk Amalan Baik Untuk Bayi Baru Lahir Mengikut Sunnah. Hari Ni Dr Fuh nak share pula apa yang perlu suami lakukan ketika isteri hendak bersalin. Jom baca 🙂

LELAKI LUAR SANA

Pertama kali bersalin, anda mungkin takut, risau dan gementar TETAPI anda harus ingat suami anda juga merasakan perkara yang sama. Ini juga adalah pengalaman pertama bagi suami anda. Semoga 5 tips mudah di bawah ini membantu bakal bapa dalam memahami peranan anda ketika proses bersalin.

1. Tahu Apa Yang Perlu Dijangkakan

Apabila isteri mula rasakan kontraksi, suami perlu tahu isteri akan mula mengalami kesakitan yang berpanjangan. Emosi isteri akan mula tidak stabil, mudah marah, merengus dan cerewet. Jangan ambil hati kerana itu adalah kesakitan yang bercakap dan bukannya isteri anda. Tidak salah untuk suami sentiasa mengalah di saat-saat ini.

2. Bersedia Untuk Menunggu

Tidak seperti dalam filem, proses bersalin boleh mengambil masa berjam lamanya. Suami boleh bantu isteri lakukan aktiviti yang menenangkannya. Berjalan dikatakan bantu percepat proses bersalin. Sentuhan juga sangat bermakna di saat ini. Urut atau berikan sentuhan lembut kepada isteri anda untuk menenangkannya.

3. Jangan Ambil Hati

Suami harus ingat ketika sedang menahan sakit bersalin, sikap isteri anda akan berubah-ubah. Mungkin di awal proses kontraksi, urutan menenangkannya tapi di hujung kontraksi, isteri tidak mahu sebarang sentuhan malah mungkin meninggikan suara. Jangan ambil hati kerana itu adalah kesakitan dan emosi yang bercakap. Perhatikan perubahan pada isteri dan ikut sahaja.

4. Bantu Isteri Bertenang Dan Fokus

Ketika sakit bersalin, isteri akan hilang fokus, gementar dan otaknya sentiasa berfikir perkara buruk. Semua ini mendatangkan aura negatif yang boleh menyukarkan lagi proses bersalin. Jadi tugas suami adalah untuk tenangkan isteri anda, berikan kata-kata semangat, bercakap tentang perkara menggembirakan contohnya tentang bayi yang bakal lahir.

5. Sentiasa Berada Di Samping Isteri

Di saat ini, isteri sangat memerlukan sokongan suami. Sentiasa berada di sisi isteri, berikan kata semangat dan luahkan perasaan kasih dan sayang anda tanda menghargai pengorbanan yang dibuat oleh isteri anda. Ucapan semangat dan keyakinan dari suami amat bermakna buat isteri sebagai dorongan untuk melalui saat-saat getir bersalin. – Sumber : Facebook

Dr Fuh – Semoga anak yang bakal disambut dilahirkan dalam keadaan yang sihat, comel dan lancar. Selamat mencuba 🙂

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

8 thoughts on “Tips Untuk Suami Ketika Isteri Bersalin”

  1. tips utk para isteri.. jangan derhaka kat suami Insya Allah.. Allah permudahkan urusan kita didalam bilik bersalin nanti.
    lekatlekitgurl recently posted…PELAKON MAIMON MUTALIB MENINGGAL AKIBAT BARAH PAYUDARAMy Profile

    1. yg nie pesanan utk isteri plak.. Huhu 😀
      Aniqbukhary32 recently posted…Maaf jika perkongsian kali ini agak [email protected]My Profile

  2. vcore says:

    tips yang bagus nih.

  3. Perkongsian menarik.. jgn ambil hati tu yg kena belajar lg. Hehe
    Aniqbukhary32 recently posted…Girlfriend sama macam anjing?My Profile

  4. anuar says:

    Terima kasih di atas perkongsian info. . Informasi ini sangat berguna kepada saya, walaupun bakal mendapat anak ke 3..
    anuar recently posted…Hobi Terbaru Isteri Saya… Cantik Tak? (Bahagian 19)My Profile

  5. muja says:

    this is the time la when a wife really need the hubby for support.. takleh nak bayangkan,, takut teramat,, huhuu..

  6. cik Ain says:

    info yg berguna… so, para suami harap ambil dan bertindak dengan betul ye.. hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge