Tips Lindungi Mata Dari Keletihan Semasa Menggunakan Komputer

4570692956_e46473234c_o.jpg

Tips Lindungi Mata Dari Keletihan Semasa Menggunakan Komputer

Tips Lindungi Mata Dari Keletihan Semasa Menggunakan Komputer | Menatap skrin komputer terlalu lama bukan saja meletihan mata, malah ia juga boleh merosakkan mata. Untuk mengelakkan perkara tersebut tidak terjadi, berikut beberapa cara menggunakan komputer yang tepat.

Menurut sebuah kajian, skrin komputer tidak memancarkan radiasi berbahaya seperti sinar X atau cahaya ultraviolet.

Jadi, keletihan yang biasa terjadi semasa menatap skrin komputer terlalu lama bukan kerana paparan sinar monitor, melainkan oleh faktor lain, seperti yang dikutip dari lifemojo.

Faktor lain tersebut adalah pencahayaan yang buruk, posisi komputer atau barang lain yang tidak betul. Ketegangan yang berlebihan pada mata atau yang biasa disebut Computer Vision Syndrome dapat mengakibatkan mata gatal atau terasa terbakar, penglihatan kabur serta sakit kepala.

Beberapa langkah yang boleh kita lakukan untuk melindungi mata dari keletihan dan ketegangan. Perkara yang paling utama dan harus dilakukan adalah pengaturan posisi komputer dan pencahayaan. (Ergonomik)

1. Jauhkan komputer kurang lebih 20-30 inci atau lebih kurang sepanjang lengan dari mata anda. Usahakan agar monitor sejajar dengan arah pandang mata anda.

2. Sengetkan skrin monitor ke belakang sebanyak 19 hingga 20 darjat. Ini berguna untuk mendapatkan jarak pandang yang optimal.

3. Atur cahaya monitor agar tidak terlalu silau atau terlalu redup. Jika cahaya terlalu terang, gunakan filter atau pelindung anti-silau. Jangan lupa untuk mengatur brightness untuk mendapatkan kontras yang tepat antara huruf dan latar belakang. Jika melihat adanya flicker pada skrin komputer, sebaiknya monitor diganti segera.

4. Jika terpaksa membaca dokumen yang panjang atau menggunakan komputer dalam waktu yang lama, cubalah untuk menggunakan skrin komputer serta ukuran huruf yang lebih besar. Ada baiknya menggunakan skrin komputer LCD kerana lebih boleh diterima dengan baik oleh mata.

5. Gunakan kerusi yang dapat di’adjust’ rendah-tinggi dan ada penyandar. Selain itu, gunakan juga meja yang stabil dan tidak mudah goyang.

SAYANGILAH MATA ANDA.. =)

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

7 thoughts on “Tips Lindungi Mata Dari Keletihan Semasa Menggunakan Komputer”

 1. fuh..tip ini penting untuk blogger ni..hu3 selalu sgt duk mengadap pc

 2. Anuar says:

  Terima kasih di atas perkongsian info… Info ini pastinya sangat berguna untuk para penulis blog seperti saya… 😉

 3. baby comel says:

  Kt ofis 12jam komputer, kt rumah 5-6jam menghadap komputer… fuhh, kalau cara tak betul, memang cepat tua mata ni. Thanks bgtau
  baby comel recently posted…Love You Mr. Arrogant Episode 2My Profile

 4. kucinghitam says:

  tula pasal kerja ofis kena pakai cermin mata ja klo contact sure kering

 5. World WarZ says:

  Yerr lah tuu kajian lah konon ..
  Perkara pertama pada apa jua situasi adalah terletak pada mood ..
  Cuba hang tanye budak remaja kenapa dia boleh hadap screen komputer selama lebih 48 jam atau lebih tanpa berehat ketika mereka sedang bermain game..

  Apa yang membuat mata kita letih sewaktu menghadap screen berjam jam lama nye.. posisi ke atau cahaya dari skrin yang membuat mata kita letih atau sebab sebab lain..?
  Pertama tanye mood anda hari ini
  ok ke tak
  kedua tanye kesihatan anda hari ini
  ok ke tak..
  Itu lah punca segala kadaan..
  Maaf sekadar pendapat..

 6. blog santailah, jiwa says:

  btul tu… sy sokong…. -_-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge