Terapi Genetik Merawat Penyakit ‘Blinding Eye’

wpid-blue-eye_46.jpg

Terapi Genetik Merawat Penyakit ‘Blinding Eye’ | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Teacher Muja rabun dan tidak pernah rasa senang hidup dengan cermin mata dan kanta sentuh walaupun kita sepatutnya bersyukur dengan apa yang kita ada.

Hari ini Teacher Muja nak berkongsi tentang ‘Blinding Eye’. ‘Blinding eye’ adalah sejenis penyakit di mana penglihatan seseorang semakin lama semakin merosot. Dibimbangkan akhirnya mata pesakit akan buta.

mata hampir buta

Sebuah terapi kajian untuk penyakit ‘blinding eye’ menunjukkan hasil dengan cepat. Sangat mengejutkan apabila terapi ini telah berjaya membaik pulih penglihatan seorang pesakit pada percubaan awal yang hanya dilakukan untuk menguji keselamatannya.

Terapi genetik kajian tidak hanya memberhentikan penyusutan penglihatan berterusan pesakit, tetapi juga telah menterbalikkan kerosakan yang ada dan kesannya akan bertahan sehingga 2 tahun baru satu kes, perkaji British melaporkan dalam Jurnal Medikal Lancet.

Wayn Thompson of Staffordshire di Britain melihat bintang buat pertama kali dalam beberapa tahun selepas memulakan rawatan pada bulan April. “Satu malam musim panas, isteri saya memanggil saya ke luar kerana hari itu petang yang dipenuhi bintang. Setelah saya melihat ke atas, saya sangat kagum yang saya mampu melihat beberapa bintang. Saya tidak melihat bintang untuk masa yang lama,” Thompson, 43 berkata.

“Ia masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada rawatan terapi genetik akan bertahan, tetapi kami boleh katakan yang pencapaian penglihatan telah dikekalkan sepanjang tempoh kami mengikuti perkembangan para pesakit, yang kes mereka dijalankan selama dua tahun,” kata Dr. Robert MacLaren dari Makmal Nuffield Ophthalmology di Universiti Oxford, yang mengetuai kumpulan kajian itu.

“Sebenarnya, kami tidak pernah menyangka dapat melihat perkembangan yang sungguh dramatik dalam ketajaman penglihatan dan kami menghubungi pakar optik kepada kedua-dua pesakit untuk mendapatkan data terkini dan sebelum ini tentang penglihatan mereka pada tahun-tahun sebelumnya, lama sebelum percubaan terapi gen bermula. Bacaan-bacaan ini mengesahkan betul-betul apa yang kami telah lihat,” beliau menambah lagi dalam pernyataannya.

Lelaki yang mengambil bahagian dalam percubaan itu semuanya mengalami choroideremia, sebuah penyakit gen yang menyebabkan penglihatan untuk mula merosot semasa pesakit masih lagi kanak-kanak. Gene yang terjejas dikenali sebagai CHM terdapat pada kromosom x. Jadi, biasanya ia akan menyerang lelaki. Perempuan mempunyai kromosom x yang lebih yang biasanya menggantikan fungsi yang hilang.

Situasi ini merosakkan beberapa bahagian pada retina, tisu reflektif di belakang mata yang mengumpulkan cahaya dan imej. Cara terapi genetik menggunakan sejenus virus untuk membawa gen pembetulan secara terus ke retina. Terapi gen mempunyai rekod bercampur. Ia lebih sukar daripada yang dijangkakan oleh para saintis untuk menghantar gen baru dengan selamat ke dalam badan dan tiada jaminan yang sel dalam badan pesakit akan menerima gen baru itu dan menggunakannya.

Tetapi mata adalah tempat yang sesuai untuk mencuba kerana doktor boleh melihat kesannya pada masa itu juga dan sebelah mata lagi boleh digunakan untuk membandingkan keputusannya. “Saya rasa ini adalah kajian yang sangat penting,”kata Dr Richard Weleber, profesor ophthalmologi yang mengetuai sebuah kumpulan Universiti Kesihatan dan Sains Oregon, yang sedang mencuba terapi gen untuk merawat Sindrom Usher.

Percubaan MacLaren sepatutnya pada percubaan tahap 1, direka untuk menunjukkan yang rawatan itu tidak berbahaya tetapi 6 pesakit dalam percubaan itu mengatakan yang mereka merasakan perubahan dengan cepat.

“Ini mempunyai implikasi yang besar untuk sesiapa yang menghidapi penyakit gen retina seperti degenerasi makula berkait dengan usia atau retinitis pigmentosa, kerana ia telah buat pertama kami menunjukkan yang terapi genetik boleh digunakan dengan selamat sebelum bermulanya kehilangan penglihatan,”kata MacLaren.

Beliau mengatakan 9 pesakit sekarang telah berjaya menyembuhkan mata mereka dengan melakukan terapi mata dalam satu pembedahan di Hospital Mata Oxford. Pesakit mempunyai darjah kehilangan penglihatan yang berbeza, tetapi MacLaren merasakan yang penyembuh terbaik adalah untuk merawat manusia semasa mereka masih muda, sebelum kerosakan itu berlaku.

“Jika kita berjaya merawat manusia awal, bermula dari semasa mereka remaja atau lewat remaja, kami akan mendapatkan virus itu sebelum penglihatan mereka hilang,”beliau berkata. “Jika rawatan itu berkesan, kita akan berjaya untuk mengelakkan mereka daripada menjadi buta.”

Weleber, yang mengatakan yang percubaan terapi genetik beliau sendiri sedang berjalan tetapi maklumat masih tidak boleh diberitahu, menerangkan yang teknik pembedahan MacLaren mungkin membantu untuk terapi itu berjalan dengan lebih berjaya lagi. Kumpulan MacLaren menggunakan sebuah kawasan yang dipanggil macula untuk menghantar virus yang dibangunkan secara terus kepada tisu yang memerlukan pembetulan.

Para pengkaji melaporkan kejayaan dengan penyakit genetik yang berbeza yang menyebabkan buta, yang dinamakna Leber congenital amaurosis. Tetapi, walaupun penglihatan pesakit itu membaik, matanya terus merosot. “Setiap jenis (penyakit genetik) perlu dicuba secara berbeza-beza,”kata Weleber.

Terapi genetik juga berkesan hingga ke satu tahap untuk melawan barah darah dan penyakit imunisasi. Doktor melaporkan yang mereka telah berjaya merawat kumpulan kanak-kanak pertama di Amerika Syarikat untuk penyakit kekurangan imunisasi bergabung atau SCID, yang kadang-kadang dikenali sebagai penyakit “bubble boy (budak berbuih)”. Seperti choroideremia, SCID disebabkan oleh mutasi genetik resesif, yang bermaksud kanak-kanak ini mewarisi salinan yang rosak dari kedua-dua ibu bapa untuk menunjukkan simtomnya.

Terapi genetik telah membantu 26 daripada 59 orang pesakit daripada sejenis barah yang dikenali sebagai leukemia lymphocytic kronik yang semakin pulih selepas sejenis rawatan terapi genetik yang diprogramkan dengan sel sistem imunisasi untuk membunuh sel leukemia. Dan doktor melaporkan yang 24 orang dengan leukemia lymphocytic akut mendapatkan tempoh pemulihan sementara selepas terapi genetik.

Persoalannya sekarang adalah berapa lamakah kesan ini akan berkekalan. “Untuk satu masa yang lama saya hidup dengan kepastian untuk kehilangan penglihatan. Sekarang saya tidak pasti sama ada percubaan ini akan berjaya, tetapi ia berbaloi dengan risiko,”kata Thompson.

Bagi Teacher Muja, nikmat penglihatan adalah antara nikmat terbesar yang dianugerahkan oleh Allah SWT untuk manusia. Semenjak menjadi manusia rabun, rasa untuk menghargai anugerah ini semakin besar dalam hati dan Teacher Muja sendiri sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan kembali penglihatan yang Teacher Muja punya suatu ketika dahulu. Wassalaam.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge