Tanda-Tanda Kiamat? Video Munculnya Bara Api Di Yaman

tanda-tanda-kiamat+fuh.my_.jpg

Tanda-Tanda Kiamat? Video Munculnya Bara Api Di Yaman | Pada Jumaat 07/06/13 yang lalu penduduk Yaman dan penduduk dunia telah di kejutkan apabila secara tiba-tiba api dan asap keluar dari perut bumi di salah satu prop Yaman. Hal ini mengundang kebanyakan rasa takut dikalangan penduduk tersebut, di mana mereka tidak pernah mendapat penjelasan secara ilmiah untuk fenomena aneh ini.

Penduduk yang tinggal di lingkungan al-Salam, kota al-Hodaidah, panik akibat munculnya api dari bawaah tanah sebelah cekungan drainase dan lidah asap yang mengepul dari retakan bumi.

Warga Yaman mengatakan, sejak 10 hari yang lalu secara tiba-tiba asap mengepul dan keluar dari bumi. Kemudian diikuti oleh kebakaran yang mengakibatkan retakan. Dan dua hari kemudian api semakin meningkat secara mendadak.

Hadis berkaitan Tanda-Tanda Kiamat

Maka sesungguhnya telah datang (hari Kiamat) tanda-tandanya. (QS.47:18)

Sebenarnya hari kiamat itulah hari yang dijanjikan kepada mereka dan kiamat itu lebih dahsyat dan lebih pahit. (QS.54:46)

Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka, sedang mereka berada dalam kelalaian lagi berpaling (daripadanya). (QS.21:01)

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda :

“Tidak akan terjadi hari Kiamat sampai api keluar dari tanah Hijaz yang menerangi leher-leher unta di Bashra.”

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra, berkata:

“Datang kepada kami Rasulullah SAW dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?” Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari kiamat”. Lalu Nabi SAW bersabda: “Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam as, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”. – (H.R Muslim)

Saksikan video munculnya bara api di Yaman dibawah ini

Adakah benar bahawa ini adalah tanda-tanda Kiamat? Wallahualam. Apa-apa pon, kita selaku umat Islam haruslah sentiasa bersedia kerana ajal maut bakal menjemput kita pada bila-bila masa.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

4 thoughts on “Tanda-Tanda Kiamat? Video Munculnya Bara Api Di Yaman”

 1. Anuar says:

  Wallahualam… Tak berani nak kata samada benar ini antara tanda-tanda kiamat atau bukan… Melainkan ada ulama yang mengatakannya…
  Anuar recently posted…Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Penerangan S41 Telah Di Buka JualannyaMy Profile

 2. vcore says:

  wallahualam……

 3. Rina says:

  Mungkin menjelang detik2 khiamat nanti, api dari Yaman ini akan membesar dan menyelimuti muka bumi
  Beruntunglah kita, api dan asapnya di keluarkan di jaman kita, sehingga fenomena ini bisa kita jadikan sebagai peningkat keimanan terhadap Allah SWT.
  Saya berharap semoga apinya tidak makin membesar dan meluas seperti lumpur Lapindo
  Rina recently posted…Best List of Free Download Responsive Premium Blogger TemplatesMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge