Tahukah Anda Kenapa Isteri Perlu Minta Izin Suami Untuk Puasa Sunat?

isteri-solehah.jpg

Tahukah Anda Kenapa Isteri Perlu Minta Izin Suami Untuk Puasa Sunat? | Assalamualaikum. Tadi Dr Fuh ada terbaca satu artikel soal jawab berkenaan berkenaan puasa sunat dan kaitan dengan hubungan dalam rumah tangga. Rupa-rupanya sebagai seorang isteri yang solehah perlulah meminta izin suami terlebih dahulu sebelum berpuasa sunat. Baru Dr Fuh tahu. Sebelum ni Dr Fuh tak pernah tahu akan hal ini. Korang pernah dengar tak? Jom sama-sama kita baca Hadis Sahih dan Nas berkenaan perkara ini. Kalau ada yang tak betul cepat-cepat inform kat Dr Fuh ye.

Tahukah Anda Kenapa Isteri Perlu Minta Izin Suami Untuk Puasa Sunat?

Dua hadis sahih sebagai nas:

1. HR Bukhari, Muslim dan Abu Daud: Seorang isteri tidak boleh berpuasa selagi suaminya ada di rumah, kecuali atas keizinannya.

2. HR Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah: Janganlah seorang wanita itu berpuasa walau satu haripun jika suaminya berada di rumah tanpa izinnya, kecuali puasa Ramadhan.

Di sini ada khilaf ulamak.

Pertama: Kebanyakan ulamak berpendapat keizinan suami hanya terbatas kepada puasa sunat, manakala puasa nazar, puasa qadha’ dan puasa Ramadhan tidak perlu izin suami. Imam Nawawi menjelaskan dalam kitabnya Syarah Sahih Muslim Jld 7 pg 115.

Kedua: Sebahagian ulamak berpendapat wanita perlu meminta izin utk berpuasa selain puasa ramadhan. Ini bermakna jika puasa itu selain puasa Ramadhan, dia perlu mendapat izin suami. Sayyid Sabiq berpendapat demikian.

Ketiga: Isteri tidak perlu mendapat keizinan suaminya utk berpuasa apabila suaminya musafir, atau sakit atau uzur yang mana dia tidak mampu mengadakan hubungan seks. Ini adalah pandangan majoriti ulamak berdasarkan hadis dalil di atas. Ini juga pandangan Sayyid Sabiq (Fiqh Sunnah)

Rasional kenapa perlu mendapat keizinan suami sebelum berpuasa.

Imam Nawawi menjelaskan: suami berhak mengajak isterinya jima’ bila-bila masa dan pada hari apa sahaja, dan haknya itu wajib dipenuhi oleh isterinya ketika itu juga, dan tidak boleh ditangguhkan oleh kerana amalan sunat.

al Imam al Hafidz dalam kitab al Fath: hak suami ke atas isterinya lebih kuat daripada amalan sunat dan kebajikan yang lain. Kerana itu hak suami wajib dipenuhi, maka kewajipan harus didahulukan daripada hal-hal sunat.

Komentar Syaikh Muhammad Ali Qutb (Tuhfatul ‘Aris wal ‘Arus): Islam memberi perhatian yang serius terhadap hubungan seks antara suami-isteri, lantas Islam melarang isteri menentukan sendiri kegiatan yang dapat menghalang keinginan seksual suaminya sekalipun kegiatan itu berupa ibadah sunat. Maka Islam mewajibkan para isteri mendahului hubungan seks yang diminta suami daripada ibadat sunat.

Sebagai balasan atas hak yang diberikan kepada suami, Islam memberi hak kepada isteri yang wajib dipenuhi oleh suaminya, iaitu suami tidak boleh melakukan kegiatan yang sangat meletihkan atau menyebabkan kelemahan pada jasmaninya kerana dengan keletihan itu si isteri telah kehilangan hak untuk menikmati hubungan seks dengan suaminya.

Wallahualam

Sumber Rujukan

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Tahukah Anda Kenapa Isteri Perlu Minta Izin Suami Untuk Puasa Sunat?”

  1. anuar says:

    Hmmm… semoga informasi ini dapat memberi manfaat kepada kita semua. .. terutamanya bagi yang telah berumah tangga. ..
    anuar recently posted…WW : Betulker Ada Skandal Dekat KFC?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge