Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan

Tadah-Air-Kabus-Untuk-Kegunaan-Harian-Kerana-Tiada-Hujan.jpg

Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan | Ini adalah padang pasir yang paling kering di dunia , beberapa stesen cuaca di sana pernah mencatatkan tanpa sebarang hujan .

Tetapi Gurun Atacama di utara Chile dijadikan sebagai penyelidik memerangkap air yang dikumpulkan dari kabus. Jurugambar Neil Dewan menangkap gambar penduduk tempatan di Kampung Chanaral yang menggunakan jaring besar yang direka khas untuk mengumpul air dari titisan kabus di udara.

Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan2 Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan3 Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan4 Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan5

Perangkap kabus adalah jaring yang besar digantung di antara dua tiang dan diperbuat daripada jaringan polipropilena yang memerangkap titisan kabus.

Apabila titisan kabus dikumpulkan dan kemudian di salirkan ke dalam tangki simpanan . Air tulen untuk minum dan boleh digunakan untuk pertanian , dengan kolektif di Kampung Chanaral menggunakan air untuk pertanian.

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Tadah Air Kabus Untuk Kegunaan Harian Kerana Tiada Hujan”

  1. boleh praktiskan kat Malaysia sekarang..huhu
    kayriel e’izham recently posted…Pembongkaran Terowong Rahsia Di PutrajayaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge