Subhanallah! Saintis Membuktikan Nabi Musa Membelah Laut

nabi-musa-membelah-laut.jpg

Subhanallah! Saintis Membuktikan Nabi Musa Membelah Laut | Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ni Dr Fuh nak shar satu artikel Sejarah Zaman Nabi Musa yang dbuktikan oleh para saintis dengan kajian saintifik. Selaku umat Islam Dr Fuh rasa kebanyakan antara kita sedia maklum mengenai cerita Nabi Musa pernah membelah laut seperti yang tertulis di dalam Al-Quran bukan? mari kita baca artikel berkenaan “Saintis Membuktikan Nabi Musa Membelah Laut” ni.

Di antara peristiwa yang berlaku pada 10 Muharram ialah selamatnya Nabi Musa dan Bani Israel dari Firaun dan tenggelamnya Firaun dan bala tenteranya dalam Laut Merah.Ayat 50 surah al-Baqarah menceritakan hal ini dan hadis Nabi menerangkannya.

Saintis Barat mengemukakan teori angin bertiup yang membelah Laut Merah untuk Nabi Musa (lihat youtube). Mereka mengkaji tetapi mereka tidak beriman sepenuhnya dengan ajaran Musa itu sendiri. Di antara ajarannya ialah apabila tiba Nabi akhir zaman-Ahmad/Muhammad, maka berimanlah dengannya tetapi itu tidak berlaku. Saintis Barat hanya menjadi seperti Yahudi yang berpuasa pada 10 Muharram meraikan Nabi Musa tetapi menolak ajaran Taurat lain.

Apa beza dengan umat Islam yang berpuasa sunat pada hari Asyura atau membuat bubur asyura malah mempertandingkannya seperti di Kemaman tetapi menolak ajaran al-Quran selain puasa?

Imam Muslim meriwayatkan daripada Ibn Abbas bahawa Nabi SAW tiba di Madinah. Baginda mendapati Yahudi berpuasa pada hari Asyura (10 Muharram). Baginda bertanya; ‘Hari apa yang kamu puasa ini?’

Jawab Yahudi: ‘Hari ini hari mulia. Allah menyelamatkan padanya Musa dan kaumnya, serta menenggelamkan Firaun dan kaumnya. Lalu Musa berpuasa pada hari Aasyura sebagai tanda syukur. Lalu kami berpuasa padanya.’ Sabda Nabi SAW : ‘Kami lebih berhak dan utama dengan Musa daripada kamu.’ Nabi berpuasa dan memerintahkan para Sahabat berpuasa juga. At-Tirmizi berkata:

Diriwayatkan daripada Ibn Abbas bahawa Baginda bersabda: ‘Puasalah hari ke 9 dan 10, serta jangan sama dengan Yahudi’. Hadis ini menjadi hujjah bagi Imam Shafie, Ahmad bin Hanbal dan Ishak. (Tafsir al-Munir j1 ms 163)

Hadis tentang Yahudi di atas ada perbahasannya seperti yang disebut oleh Imam Nawawi dalam syarah hadisnya. Yang penting ialah berpuasa sunat atau membuat bubur asyura dalam keadaan sedar dengan apa yang dibuat dan menghayati Islam secara syumul, bukan hanya buburnya. Demikian juga mukjizat Nabi Musa as yang mendahului bukti saintifik. Kita membenarkan mukjizatnya walaupun tiada bukti saintifik.

Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar.

Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.

Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.

Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.

Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.

Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.

Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.

Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.

Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. – Agensi

Sumber Rujukan

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

8 thoughts on “Subhanallah! Saintis Membuktikan Nabi Musa Membelah Laut”

 1. baby comel says:

  Subhanallah, maha suci Allah.
  Saintis yg mengkaji tu muslim ke bukan? Kalau dalam Quran dah diceritakan, mereka terus mengkaji dan bukti semuanya depan mata. moga diberi hidayah petunjuk dan pedoman. Untuk kita semua juga, percaya dengan kekuasaan Allah yg Maha Esa
  baby comel recently posted…Benci vs Cinta Astro RiaMy Profile

 2. kucinghitam says:

  terbukti sudah kebenaran kebesaran Allah swt
  kucinghitam recently posted…GADIS GILA SEKS TIPU KELUARGAMy Profile

 3. amir zahari says:

  Ada satu kajian lagi yang fuh.my kena terbitkan, mengenai Rasulullah membelah bulan.. orang yahudi memang percaya tapi mereka tetap tidak akan beriman, mmg bangsa yang angkuh..
  amir zahari recently posted…Pelik Ikan Muka KhinzirMy Profile

 4. cHiUTX1PYC6N says:

  130050 583184Some genuinely nice stuff on this web site , I it. 340058

 5. 734728 864262Outstanding post, I believe blog owners ought to larn a great deal from this web site its rattling user friendly . 861345

 6. 766313 857782I gotta favorite this web site it seems very beneficial . 478376

 7. 534068 209503If I ought to say something, then absolutely nothing will stop the chatter within 394216

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge