Subhanallah! Penemuan Sungai Dalam Laut

Subhanallah! Penemuan Sungai Dalam Laut

Subhanallah! Penemuan Sungai Dalam Laut | “Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Subhanallah! Penemuan Sungai Dalam Laut

Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery‘ pasti kenal *Mr.Jacques Yves Costeau, ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas. Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari
keduanya mutiara dan marjan.” Padahal di muara sungai tidak ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannyamutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.
Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”

Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan
hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa
hebatnya ciptaan Allah SWT.

Sumber

The following two tabs change content below.

Comments

comments

7 thoughts on “Subhanallah! Penemuan Sungai Dalam Laut”

 1. baby comel says:

  Subhanallah, Dia sebaik2 pencipta
  baby comel recently posted…Luahan Dr Azizan Osman Berkaitan ‘Saya Kantoi Menipu’My Profile

 2. amir zahari says:

  Mengenai itu juga tersirat, yakni kita jgn melampui batas.. Allah menunjukkan Kekuasaannya agar sesuatu perkara itu dapat manusia kaji dan ambil ikhtibar.. Sama juga dengan kajian baru2 ini yakni ruang angkasa berkembang, dan ianya memang sudah tercatat dalam Al-Quran 1400 tahun dahulu lagi.
  amir zahari recently posted…Izinkan Saya Berzina Dengan Anak PakcikMy Profile

 3. vcore says:

  subhanallah……
  vcore recently posted…20 Fakta Menarik Tentang Otak ManusiaMy Profile

 4. “Remember me, I shall remember you” (Al-Baqarah 2:152) is the verse stated in the holy crystal Quran

 5. katanajeeb says:

  Subhanallah…. syoknya kalau dapat diving kat situ kan….
  katanajeeb recently posted…Berkorban di AidilAdhaMy Profile

 6. Nash says:

  Admin tolong post banyak lagi tentang memeluk islam 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge