Subhanallah – Kucing Ini Susukan Dan Besarkan Tikus

kucingg.jpg

Subhanallah – Kucing Ini Susukan Dan Besarkan Tikus | Sebuah keluarga di Ranau Sabah terkejut apabila melihat seekor tikus sedang asyik menyusu kucing peliharaannya. Kucingnya baru sahaja melahirkan anak dan tikus itu turut bersama menumpang kasih terhadap ibu kucing tersebut.

Bagi penggemar kartun animasi Tom & Jerry, sudah jelas di alam realiti mahupun fantasi dua haiwan ini iaitu kucing dan tikus sentiasa bermusuhan, namun perkara itu tidak berlaku bagi sebuah keluarga di Kampung Marakau, di sini, yang terkejut apabila mendapati kucing peliharaan mereka yang baru melahirkan anak turut menyusukan seekor tikus yang ‘menumpang’ manja bersama ibu kucing berkenaan.

Menurut pemiliknya, Malik Kaibeh, 47, kucing peliharaannya yang dinamakan Puralan itu baru pertama kali melahirkan dua ekor anak di sebuah pondok berhampiran rumah mereka sebelum disedarinya pada 7 Jun lalu.

“Saya melihat Puralan berulang-alik dua kali sambil menggonggong anaknya untuk berpindah dan hairan melihat ibu kucing ini turut menggonggong ‘anaknya’ yang agak pelik kerana memiliki ekor yang halus dan panjang selain berwarna hitam pekat.

“Sebaik diamati, saya terkejut apabila mendapati anak ketiganya adalah seekor tikus dan tidak pasti sama ada haiwan itu sekadar menumpang atau turut lahir bersama anak kucing lain,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Katanya, sebaik menyedari perkara itu, dia bersama isteri, Anifah Unggau, 47, memaklumkan kejadian terbabit kepada jiran sebelum perkara itu mula tersebar di kalangan penduduk kampung sehingga rumahnya kini menjadi tumpuan.

“Biasanya tikus menu utama makanan kucing liar di sini, tetapi lain ceritanya dengan kucing kami apabila dilayan seperti anak sendiri.

“Malah, ibu kucing dilihat melayan ‘anak istimewanya’ sama seperti dua lagi anaknya lain termasuk menyusu dan membersihkan badannya,” katanya.

kucing-1

Katanya, semua anak kucing berkenaan turut dilihat bermain bersama selain tikus terbabit tidak pernah cuba melarikan diri walaupun dikerumuni orang ramai.

“Kami ada memelihara lebih 10 ekor kucing yang dibiarkan bebas selain arnab yang ditempatkan di dalam reban khas di luar rumah.

“Selepas mengetahui kejadian ini, ramai penduduk kampung mengunjungi rumah saya untuk melihat lebih dekat termasuk ada di antara mereka menghulurkan wang untuk membeli makanan kepada ibu kucing berkenaan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada dia akan menjual haiwan berkenaan, Anifah berkata, enggan berbuat demikian dan akan memelihara haiwan berkenaan.

sumber: melayukini.net

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

6 thoughts on “Subhanallah – Kucing Ini Susukan Dan Besarkan Tikus”

 1. kucinghitam says:

  KUCING PUN PANDAI SYG HEWAN LAIN
  kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

 2. cik siti says:

  memang jarang skali bnda macam ni jadi…itu semua kuasa Allah….
  cik siti recently posted…KEMALANGAN : anggota tentera dengan polisMy Profile

 3. Daxx says:

  Kisah Tom & Jerry in a parallel world. Hahahaha
  Daxx recently posted…Pelik! Minum Susu Anjing Untuk HidupMy Profile

 4. Faris says:

  Comel je kucing tu dgn anak tikus,Subhanallah

 5. vcore says:

  subhanallah….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge