Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh Yang Menakjubkan

Seni-Ukiran-Wajah-Manusia-Pada-Akar-Buluh-Yang-Menakjubkan.jpg

Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh Yang Menakjubkan | Selama 7 tahun , seniman berasal dari Vietnam , telah mengukir beberapa tokoh sejarah pada akar buluh .

Hasil karyanya ini membuatnya menjadi popular di Vietnam . Phuong Do telah mengukir di kayu sejak berusia 15 tahun . Ketika dia tinggal di Hoi An , Vietnam , Phuong sangat dikenali sebagai ” Vietnam Bamboo Village ” . Karya – karyanya yang unik ini terispirasi ketika tujuh tahun silam , saat banjir di hulu Sungai Thu Bon membawa beberapa akar buluh sampai ke depan rumahnya .

 Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh Yang Menakjubkan2

Kemudian dia mengambil beberapa akar buluh dan mengukirnya menjadi sebuah patung . Demikian disiarkan oleh Oddity Central .

Sejak saat itu akhirnya Phuong Do mempunyai showroom patung sendiri dan karya – karyanya boleh didapati di lebih dari 20 kedai souvenir di bandar Hoi An , Vietnam .

Dia menghabiskan seluruh hari – harinya untuk mengukir akar buluh dan membuatnya seperti wajah manusia . Phuong Do membuat ukiran pada akar buluh sebanyak 200 dan 300 buah per bulan untuk memenuhi permintaan daripada pelancong .

 Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh Yang Menakjubkan3

Seni Ukiran Wajah Manusia Pada Akar Buluh Yang Menakjubkan4

Selain tokoh – tokoh terkenal seperti Bodhidharma , Lohan , Guan Yu atau Zhang Fei , pengukir berbakat ini juga mampu mengukir wajah pembelinya pada akar buluh tersebut .

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge