Sebab Kucing Makan Rumput

kucing-makan-rumput1.jpg

Sebab Kucing Makan Rumput | Siapa yang ada membela kucing di rumah? Waktu kecil-kecil dahulu pernah terfikir kenapa kucing makan rumput? Banyak lagi makanan lain. Sebab agak pelik. Sekarang sudah tidak hairan kerana mesti ada tujuan kenapa kucing makan rumput.

Antara kenapa kucing makan rumput ialah:

Kucing adalah haiwan yang pembersih, jadi mereka selalu berusaha membersihkan bulunya setiap waktu dengan menjilat bulunya. Disebabkan permukaan lidah kucing yang kasar, banyak bulu yang mati atau gugur tersangkut pada lidah.

Kucing yang bebas bermain diluar biasanya mengambil kesempatan ini untuk memakan rumput supaya dapat memuntahkan bulu tersebut yang dikenali “hairball”

Jika ada memelihara kucing di dalam rumah, sebaiknya korang menanam rumput didalam pasu supaya kucing korang boleh makan dan memuntahkan hairball tersebut. Jika tiada rumput, kucing ini akan memakan tanaman lain yang mungkin merbahaya kepada mereka kerana sesetengah tumbuhan beracun kepada kucing.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

4 thoughts on “Sebab Kucing Makan Rumput”

 1. Patutlah hari tu tengok kucing kesayangan adik saya makan rumput depan rumah… Heran jg, ngtkan x cukup makan,… Baru tahu. 🙂

 2. amir zahari says:

  Memang bahaya kalau kucing makan rumput tempat lain, dikhuatiri rumput tu diracun.. biasalah semak rumput panjang mesti ada org meracun.. kucing-kucing sy pernah ada yang mati termakan rumput yg diracun.. seeloknya tanam rumput dalam satu pasu khas utk meow..
  amir zahari recently posted…Ibubapa Gaduh Anak Pasang TelingaMy Profile

 3. Faris Aiman says:

  baru tahu .. tak penah nampak pon kucing makan rumput , sbb tak bela kcing , hehehehehe

 4. Bungkilan says:

  Informasi yang sangat berguna. Patutlah kucing rumah aku tu suka keluar dan gigit gigit rumput.
  Bungkilan recently posted…Why you should marry a teacherMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge