Petua Untuk Mengurangkan Selera Makan

makanan.jpg

Petua Untuk Mengurangkan Selera Makan | Walaupun tengok petua ini mudah tetapi kena tepuk dada tanya selera. Semoga perkongsia petua ini dapat dimanfaatkan bersama.

1. Makan secara perlahan.

2. Makan hidangan yang kecil dan menggunakan pinggan yang kecil. Ini akan membuatkan makanan nampak banyak.

3. Ambil makanan yang tinggi serat seperti sayur, buah, roti wholemeal, dan lain-lain. Serat akan menyebabkan anda berasa cepat kenyang dan mengurangkan selera makan anda.

4. Makan makanan yang pedas. Ini akan membuatkan perut terasa penuh.

5. Jangan membiarkan diri dalam keadaan terlampau lapar. Ini akan membuatkan kita akan makan lebih banyak pada waktu makan seterusnya.

6. Minum segelas air kosong sebelum makan supaya perut terasa penuh.

7. Jangan minum semasa makan. Ini akan meningkatkan selera untuk makan.

8. Hirup/minum sup juga boleh menyebabkan anda cepat kenyang.

9. Letakkan makanan jauh dari pandangan. Ini kerana, jika makanan ada di depan mata, akan membuatkan  anda berselera untuk makan.

10. Sebelum makan, amalkan minum air suam atau minum jus oren atau minum jus epal atau pun  minumlah air suam  diperah limau nipis/kasturi. Ia pasti akan membantutkan  selera makan.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

4 thoughts on “Petua Untuk Mengurangkan Selera Makan”

  1. kucinghitam says:

    elok2 ada selera nak makan terus xda selera macamana bab2 mkn2 ni jgn la disekat kalau dah tuhan tarik nikmat tu mati kering la

    1. Hahaha.. Senyum sorang2 plak aku baca komen nie. Member saya ada masalah xde selera makan, so nak cari ikhtiar macam mana nak pulihkan balek selera makan. yg nie plak berlawanan. hehe
      Aniqbukhary32 recently posted…Macam cantik je, macam comel je dah keluar lagu versi islamikMy Profile

      1. Faris Aiman says:

        tu la pasal , aq skali pandang title artikel ni mcm petua untuk meningkatkan selera makan , bace artikal tak tgk title tu terase pelik tu .

  2. VIMAX2U says:

    mcm2 la petua nie tak bagus serius hahaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge