Petua Untuk Mengurangkan Dengkuran Semasa Tidur

dengkur.jpg

Petua Untuk Mengurangkan Dengkuran Semasa Tidur | Kadangkala apabila kita tidur kita berdengkur dan keesokan paginya  kawan kita akan tegur ” Eh, polan semalam masa tidur kau berdengkur kuat giler” ..Mesti kita rasa malu kan? Jadi kat sini ada petua untuk mengurangkan dengkuran semasa tidur.

tido berdengkur

Apa itu Berdengkur? – Berdengkur ialah bunyi bising semasa bernafas, di mana sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang itu tersumbat. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung. Bunyi itu dikeluarkan apabila tisu di bahagian atas saluran pernafasan bergesel
dan bergetar di antara satu sama lain. Berdengkur bertambah kerap mengikut umur dan biasanya tidak membahayakan.

Sebab-Sebab Berdengkur

1. Lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak. Apabila otot tidak tegang akibat arak atau ubatan yang menyebabkan otot lemah, lidah akan tertolak ke belakang, menutupi aliran udara atau otot tekak tertarik masuk ke dalam tekak dan menyekat salur pernafasan atas. Juga berlaku semasa waktu tidur yang nyenyak

2. Tisu tekak yang besar dan tebal. Kanak-kanak yang mempunyai tonsil dan tisu adenoid yang membengkak selalunya berdengkur. Orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai leher yang pendek dan besar akan mudah berdengkur.

3. Lelangit lembut dan uvula (anak tekak) yang panjang. Uvula yang panjang akan mengecilkan rongga pembukaan dari hidung ke tekak. Getaran yang berlebihan dari tisu ini akan mengakibatkan dengkuran.

4. Saluran pernafasan tersekat. Hidung yang tersumbat dan sukar bernafas menyebabkan individu lebih kerap menyedut udara untuk bernafas. Ini mengakibatkan ruang vakum yang berlebihan di dalam tekak, dan mengakibatkan tisu tekak yang lembut tertarik ke dalam dan mengakibatkan dengkuran.

5. Batang hidung yang bengkuk, polip dan jangkitan sinus.

Komplikasi – Berdengkur, boleh juga mendatangkan masalah tidur yang serius yang dipanggil ‘sleep apnea’ iaitu apabila seseorang itu berhenti bernafas lebih dari 10 saat buat seketika sewaktu tidur. ‘Sleep apnea’ boleh membahayakan diri dan memerlukan rawatan selanjutnya.

Rawatan – Mendengkur yang teruk ialah mereka yang berdengkur pada mana-mana kedudukan atau mengganggu orang lain, sepatutnya mencari khidmat nasihat perubatan bagi memastikan keadaan itu bukanlah masalah ‘sleep apnea’.

Pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) akan memeriksa hidung, mulut, tekak, lelangit dan leher mendengkur. Kajian semasa tidur yang dilakukan di dalam ‘makmal tidur’ perlu bagi mengenal pasti tahap keseriusan dengkuran dan kesan kesihatan ke atas mendengkur tersebut.

Rawatan Untuk Dengkur – Rawatan adalah bergantung kepada diagnosis yang dibuat. Pemeriksaan akan menunjukkan dengkur adalah disebabkan oleh alahan hidung, jangkitan, kecacatan atau masalah tonsil dan “adenoid”. Rawatan diberi mengikut sebab-sebab yang dikenal pasti.

PETUA UNTUK MENGURANGKAN DENGKURAN SEMASA TIDUR

•  Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan

• Kurangkan pengambilan arak atau ubatan yang mempunyai kesan mengantuk pada

waktu tidur

• Cegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur

• Elak pengambilan arak sekurang-kurangnya 4 jam dan mengambil makanan berat atau ringan dalam tempoh 3 jam, sebelum berehat

• Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari

• Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang

• Tinggikan kepala katil anda lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang

Nota Luna Nana : Kalau anda ada masalah ini cuba susun semula jadual waktu anda tidur..Pastikan dapat tidur yang secukupnya. Nanti baru la badan jadi cergas . Apa lagi cuba la petua ini ya.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

2 thoughts on “Petua Untuk Mengurangkan Dengkuran Semasa Tidur”

  1. kucinghitam says:

    buruk perangai berdengkur hehehe

  2. Ezad Skytech says:

    kalau badan da letih sangat…kalau tidur confirm berdengkur punya la…hee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge