Petua Mengurangkan Dengkur Semasa Tidur Dan Ketahui Puncanya

dengkur.jpeg

Petua Mengurangkan Dengkur Semasa Tidur Dan Ketahui Puncanya

Petua Mengurangkan Dengkur Semasa Tidur Dan Ketahui Puncanya | Berdengkur adalah suara yang dihasilkan apabila seseorang bernafas (biasanya dihasilkan ketika menarik nafas) semasa mereka tidur. Hal ini menyebabkan getaran di lelangit lembut dan uvula (benda yang tergantung di bahagian belakang tekak).

Apabila seseorang mendengkur itu boleh jadi salah satu gangguan yang serius pada tubuh. Jadi, apa yang menyebabkan kita berdengku? Berikut merupakan beberapa sebab dan jalan penyelesaian yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah berdengkur :

Gaya Hidup
Ternyata gaya hidup yang tidak sihat boleh menyebabkan kita berdengkur. Cuba periksa apakah gaya hidup kita sihat atau tidak dan ubahlah gaya hidup kita tersebut menjadi lebih baik.

Kelebihan Berat Badan
Berat badan yang berlebihan juga boleh menyebabkan gangguan tiroid sehingga menyumbang kepada berdengkur. Dengan menurunkan berat badan, mungkin ia dapat mengatasi dengkuran yang terjadi.

Merokok
Selain merokok punya kesan buruk bagi jantung, merokok juga boleh menghalang jalan nafas, pembengkakan selaput lendir di hidung, pembengkakan rangkaian di tekak dan penyumbatan kecil di paru-paru. Berhentilah merokok jika ingin mengatasi dengkuran yang terjadi.

Pengambilan Alkohol
Peminum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan relaksasi saluran nafas selama tidur serta membuat suara dengkuran semakin keras.

Masalah perubatan
Gangguan perubatan apapun yang menyebabkan penyumbatan hidung, tekak atau paru berpotensi menyebabkan dengkuran. Selain itu adanya gejala diabetes atau hipotiroid pun berpotensi menyebabkan dengkura.. Jadi tentu saja untuk mengubati dengkuran tersebut iaitu dengan mengubati masalah perubatan itu sendiri.

Pola Tidur Tidak Stabil
Tidur yang tidak seimbang boleh menyebabkan perkembangan ketidakstabilan pernafasan yang signifikan saat tidur sehingga mencetuskan dengkuran. Untuk itu usahakan pola tidur yang teratur dan tidak terjaga beberapa kali ketika tidur malam.

Cubalah uji beberapa perkara di atas jika anda mengalaminya. Salah satunya pasti menjadi punca dengkur terbesar. Dengan mengatasi dengkur, tentunya pasangan hidup anda tidak terganggu dan tubuh pun menjadi lebih sihat.

Petua Mengurangkan Dengkur Semasa Tidur

  1. Tumbuk lumat tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas. Minumlah beberapa minit sebelum tidur.
  2. Sediakan dua ruas kunyit hidup . Kupas kulitnya , bersihkan dan hiris halus . Kemudian masukkan hirisan kunyit itu ke dalam segelas air suam. Tambahkan dengan dua sudu madu dan kacau hingga sebati . Amalkan minum setiap kali sebelum tidur .

SELAMAT MENCUBA!!

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

3 thoughts on “Petua Mengurangkan Dengkur Semasa Tidur Dan Ketahui Puncanya”

  1. Anuar says:

    Terima kasih di atas perkongsian info… Hari ni baru saya tahu, banyak faktor lain rupanya yang menyebabkan seseorang berdengkur…
    Anuar recently posted…Nantikan Kemunculan Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Penerangan S41My Profile

  2. vcore says:

    nice info…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge