Petua Hilangkan Batuk Dengan Madu Dan Lemon

madu.jpg

Petua Hilangkan Batuk Dengan Madu Dan Lemon – Batuk yang menjadi-jadi akan membuatkan anda tidak dapat tidur dengan lena. Apakah punca utama batuk yang berterusan? Demam selsema, alergi dan merokok adalah punca umum batuk, tetapi batuk boleh menjadi gejala sebuah kesakitan serius atau kesan sampingan ubat. Sebab-sebab batuk yang lain termasuk:

  • Selepas penitisan hidung (katar) – berlebihan rembasan hidung yang melari bawah ke dalam belakang kerongkong, merangsangkan kebatukan. Biasanya disebabkan oleh alergi, demam selsema umum atau jangkitan sinus.
  • Penyakit Asma / lelah
  • Jangkitan saluran pernafasan – contohnya kelompok, whooping cough
  • Perengsa penafasan dalam – contohnya merokok, habuk, api keindustrian.
  • Penyakit peparu – contohnya sistik fibrosis, bronkiektasis, barah.
  • Hiatus hernia dan refluks gastroesofageal – asid perut membocor ke dalam kerongkongan, meransangkan batuk.
  • Kelemahan jantung
  • Kebimbangan, gemuruh dan tabiat
  • Sebarang ubat
  • Kadang kala seseorang ada lebih dari satu alasan untuk membatuk.

Amalkan Petua Hilangkan Batuk Dengan Madu Dan Lemon Ini:

Dapatkan madu asli didalam bekas balang yang tertutup. Halia dan lemon perlulah dibersihkan terlebih dahulu. Halia tersebut perlu dibuang kulitnya dan dihiris. Begitu juga dengan lemon, bersihkan dan dihiris.

Hirisan halia dan lemon ini kemudiannya di masukkan kedalam balang bertutup yang berisi madu. Balang ini kemudiannya perlu disimpan didalam peti sejuk. Ia akan menjadi likat seperti agar-agar dan tahan selama 2 hingga 3 bulan didalam peti sejuk.

Cara mengunanya:
Masukkan satu sudu madu ini kedalam gelas berisi air suam. Kacau sehingga rata dan minum. Amalkan dua hingga tiga kali sehari sehingga batuk dan sakit tekak anda sembuh.

Selamat mencuba!

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

13 thoughts on “Petua Hilangkan Batuk Dengan Madu Dan Lemon”

  1. aku nak kena try ni..hehehe
    boni ultra kacak recently posted…Blogger-Blogger Otai Di @Santai Dataran Gemilang PutrajayaMy Profile

    1. kucinghitam says:

      try la abg boni kot2 suara trus merdu hahahaha
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  2. hafiz says:

    petua mudah ni…boleh cuba..
    hafiz recently posted…Tazkirah Jumaat 12My Profile

    1. kucinghitam says:

      yup leh buat petua
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  3. klw aku dah batuk… makan bulan jugak… insyallah akan guna petua ni kot kot mujarab

    1. kucinghitam says:

      sapa suruh makn bulan hehehehe
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  4. Bidadari says:

    Kena cuba ni. Saya selalu minum madu tapi tak pernah cuba lagi minum dengan lemon. Kalau sakit tekak memang mujarab minum lemon atau limau..
    Bidadari recently posted…Telatah : Kaki PendekMy Profile

    1. kucinghitam says:

      ni petua jaga suara adele tau hahaha
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  5. Daxx says:

    Lama tak teguk madu macam tu je. huhuhu
    Daxx recently posted…Pelik! Fesyen Bulu Kaki Mencegah Gangguan SeksualMy Profile

    1. kucinghitam says:

      hahahah pernah x makan srang dia haha
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  6. Ummar Farouk says:

    Bagus petua ni… Aku pernah buat buat… Memang benar2 berkesan…
    Ummar Farouk recently posted…[FAKTA] Perbezaan Konflik Antara Syria dan Libya Ini Tidak Ramai yang Tahu…My Profile

    1. kucinghitam says:

      testimoni hehehe
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  7. kucinghitam says:

    ala kat old town pun ada apa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge