Peristiwa Aneh – 5 Hukuman Mati Tetapi Tidak Mati Pernah Menggemparkan Dunia

peristiwa-aneh-2.jpg

Peristiwa Aneh – 5 Hukuman Mati Tetapi Tidak Mati Pernah Menggemparkan Dunia | Renunglah peristiwa peristiwa pelik dan ajaib yang berlaku kepada individu berikut. Mereka diputuskan hukuman mati tetapi Tuhan maha menentukan – mereka tidak mati bahkan dapat terus hidup bertahun-tahun selepasnya. Tuhan maha kuasa.Berikut merupakan kisah 5 orang yang terlepas dari hukuman mati..

1. Anne Green
peristiwa aneh
Anne Green dihukum mati dengan cara digantung ketika berumur 22 tahun. Pada masa itu, hukuman gantung dilaksanakan dengan cara banduan disuruh mengalungkan sendiri tali ke lehernya.Setelah tergantung selama 1/2 jam, tubuh anne diturunkan dan diberikan pada pihak universiti sebagai bahan kuliah anatomi. Namun, setelah sampai di kampus, peti dibuka dan doktor mendengar suara penafasan dari tengkuknya. Mereka segera memberinya minum.Dua belas jam setelah dihukum, Anne sudah dapat bercakap beberapa perkataan. Beberapa tahun kemudian Anne akhirnya menikah dan mempunyai 3 orang anak, serta dapat hidup 15 tahun lagi setelah peristiwa hukuman yang membuatnya terkenal itu.Setelah kes ini, banduan mati digantung dengan cara dijatuhkan dari ketinggian tertentu untuk mematahkan lehernya, sehingga dapat mati secara cepat.

2. John Henry George Lee

peristiwa aneh
John merupakan seorang pembantu di rumah Miss Emma. Suatu hari, Miss Emma ditemui mati dengan leher yang dikelar pisau dan rumahnya terbakar. John kemudian dituduh bersalah dan dihukum gantung.

Menurut jadual, John akan dgantung pada 23 Februari 1885 di Exeter Prison. Ketika tiba harinya, John dibawa keluar dari selnya untuk menuju tempat hukuman. Namun, trap door (pintu penyekat antara zon penjara) sangkut tidak bergerak.

Bukan hanya sekali dua kali, tetapi tiga kali. Akibat bingung dengan kejadian tersebut, John dikembalikan ke sel nya. Dan beberapa hari kemudian, hukumannya diubah menjadi dipenjara seumur hidup.

3. William Duell

peristiwa anehKetika berusia 16 tahun, William dihukum mati dengan cara digantung akibat tuduhan merogol dan membunuh terhadap seorang gadis di Village of Tyburn, London.

Sama seperti Anne, mayat William akan digunakan di kuliah medical training, sesuai dengan prosedur pada waktu itu. Setelah disahkan mati, mayatnya dibawa ke universiti.

Kemudian setelah pakaiannya ditanggalkan dan diletakkan di atas papan, seorang petugas makmal yang menyedari bahawa William masih bernafas. Makin lama, William bernafas semakin cepat.

Dalam 2 jam, dia sudah dapat duduk. Malam itu juga, pihak kerajaan memutuskan untuk mengubah hukumannya menjadi hukuman penjara.

4. Joseph Samuel

peristiwa anehJoseph dihukum mati dengan cara digantung setelah dituduh melakukan rompakan rumah seorang wanita kaya dan polis yang menjaga rumah tersebut dibunuh. Joseph memang mengakui pertuduhan tersebut.Namun,dia menyatakan bahawa dia tidak terlibat dalam pembunuhan tersebut. Joseph merompak rumah tersebut bersama gengnya. Ketua geng dilepaskan kerana kurangnya bahan bukti.Pada 1803, Joseph dibawa bersama banduan lain ke Parramatta, di mana sudah ada ratusan orang yang datang untuk melihat hukuman ini. Setelah berdoa, Joseph naik ke atas gerabak dan di lehernya dikalungkan tali. Setelah siap, gerabak tersebut ditarik.Namun perkara pelik terjadi apabila tali gantung tersebut putus. Setelah dicuba untuk kali kedua, tali itu tetap putus. Para penonton mula riuh dan cubaan kali ketiga disiapkan. Tetapi tali itu putus juga buat kali ketiga.

Lantas petugas di lokasi memberitahu gabenor tentang peristiwa ini. Setelah mengetahuinya,gabenor mengubah hukuman Joseph menjadi dipenjara seumur hidup.

Gabenor dan petugas lain yakin bahawa kejadian tersebut merupakan petunjuk dari Tuhan, bahawa Joseph tidak seharusnya mendapat hukuman tersebut.

5. Wenseslao Moguel

peristiwa aneh
Moguel dihukum mati dengan cara ditembak oleh pasukan tembak polis. Dia ditembak 9 kali, termasuk 1 peluru terakhir yang ditembakkan ke kepalanya oleh komander pasukan dalam jarak dekat untuk memastikan kematiannya.
Entah bagaimana, Moguel dapat bertahan hidup dan merancang untuk melarikan diri. Moguel pulang ke kampungnya untuk menikmati sisa hidupnya yang sangat berharga tersebut. Foto di atas diambil pada tahun 1937 di rancangan Ripley’s Believe It or Not dimana Moguel menunjukkan tanda bekas peluru yg menembus kepalanya dari jarak dekat.Sumber

Dr Fuh – Ingat, Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: “Kun Faya Kun!” Lalu jadilah ia.”
[Al Baqarah:117]

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

15 thoughts on “Peristiwa Aneh – 5 Hukuman Mati Tetapi Tidak Mati Pernah Menggemparkan Dunia”

  1. fuhdotmy says:

   hoho

 1. mungkin dia ni pakai hantu raya eh

  1. fuhdotmy says:

   hehehe boleh jadi jugak sis..tapi tu lah, ajal maut ditangan Allah..kalau pakai hantu jebon sekalipon kalau dah tertulis org tu akan mati, mati jugak..hehe

    1. xiie e'm crew labattaqk says:

     hahaha….betul tue…

  2. kucinghitam says:

   kepercayaan karut la ish2
   kucinghitam recently posted…LAGU NEGARAKU DIHINA DI LAMAN FACEBOOKMy Profile

 2. hafiz says:

  belum ajal lagi tu..
  hafiz recently posted…Peraduan Live Love Life Tropicana TwisterMy Profile

 3. Bang Uddin says:

  Nice job 🙂

 4. Ummar Farouk says:

  Mati adalah ketentuan Allah S.W.T.
  Ummar Farouk recently posted…Subhanallah! Sungguh Indah Akhlak Mujahidin Jabhah Al-Nusrah!My Profile

 5. liana rosli says:

  boleh pulak tembak byak kali x mati2…belum smpai ajal….
  liana rosli recently posted…sekitar exam ilmu pendidikan n pendidikan islam pendidikan khasMy Profile

 6. ad says:

  memang liat…hehe
  ad recently posted…Huh Gak & Jung Eun-ji – Short HairMy Profile

 7. FaizAlias says:

  kuasa Allah
  FaizAlias recently posted…Cara Daftar Akaun Paypal 2013My Profile

 8. vcore says:

  kekuasaan allah s.w.t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge