Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa

Penjara-Paling-Menakutkan-Mengorbankan-40-Juta-Nyawa2.png

Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa | Amerika Syarikat penjara Alcatraz yang dikenali sebagai penjara paling seram di dunia atau Brazil dengan Penjara Carandiru sebagai penjara terkejam masa kini yang pernah menelan korban ramai banduan dalam rusuhan besar-besaran. Namun Rusia (dulu USSR) mempunyai penjara yang paling menakutkan di dunia, iaitu Glavnoe Upravlenie Lagerei (Penjara Gulag).

Sebahagian besar tahanan dihukum dengan keadaan yang menyedihkan. Ada yang dibunuh ada pula yang meninggal kerana kelaparan. Para banduan dipaksa bekerja berat. Kemudian mereka kembali ke dalam kem kayu yang dilindungi pagar dan kawat berduri.

Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa5 Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa3 Penjara Paling Menakutkan Mengorbankan 40 Juta Nyawa4

Penjara ini ditutup pada tahun 1953, seiring dengan kematian Stalin. Namun ketika ini kita masih boleh melihat bekas-bekas runtuhan bangunan. Rel-rel Kereta Api yang digunakan untuk membawa tahanan masuk. Inilah salah satu saksi bisu kematian tahanan, ramai daripada mereka yang melompat dari Kereta Api yang hendak dibawa ke dalam penjara.

Jika masuk lebih dalam, kita boleh melihat bagaimana kem kayu yang dihuni para tahanan. Namun, bekas tempat makan dari aluminum yang digunakan sebagai bekas catuan para banduan masih ada di sana.

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge