Pelik ! Kanak-kanak Punyai Cengkerang Seperti Penyu

Pelik-Kanak-kanak-Punyai-Cengkerang-Seperti-Penyu.jpg

Pelik ! Kanak-kanak Punyai Cengkerang Seperti Penyu | Maimaiti Hali (8 tahun) seringkali diejek dan digelar sebagai ‘turtle boy’ akibat kulit di belakangnya yang mengeras. Keadaan ini membuatnya nampak berbeza dan aneh berbanding anak-anak lain.

Pada mulanya para perubatan mengalami kesulitan ketika mendiagnosis masalah ini kerana belum pernah menemui kes seperti ini sebelumnya. Doktor menyatakan keadaan ini akibat sel kulit yang tumbuh keras dan terus berkembang membentuk cengkerang penyu.

Kanak – kanak dari China , Maimaiti Hali harus menderita bertahun – tahun akibat kelainan fizikal yang dia derita . Di belakangnya , tumbuh sel kulit keras yang makin besar , hingga berbentuk seperti tempurung .

Pelik ! Kanak-kanak Punyai Cengkerang Seperti Penyu2

Tidak hanya sakit fizikal yang dia derita , tapi juga psikologi kerana orang – orang mengejeknya sebagai penyu . Tidak jarang , Maimati menjadi objek kenakalan teman – temannya .Namun , hidup Maimaiti akan segera berubah

Pembedahan dua jam di Hospital Tentera Wilayah Xinjiang , China , berjaya membuang ‘ tempurung ‘ di belakangnya .Ayahnya , Maimaiti Musai mengaku senang dengan hasil pembedahan itu . Sebenarnya , keluarganya berharap pembedahan boleh dilakukan sejak lama .Kulit yang berbentuk tempurung itu sebenarnya bahagian kulit di belakang Maimaiti Hali ( 8 ) yang keras .

Pembedahan itu memakan masa dua jam . Hali yang berasal dari Heping , utara China ini disebutkan dilahirkan dengan keadaan semacam itu .Disebabkan usianya masih muda , pembedahan belum boleh dilakukan hingga usianya mencapai 8 tahun .

Pelik ! Kanak-kanak Punyai Cengkerang Seperti Penyu3

Namun , seiring waktu berjalan , kulit tambahan di belakangnya itu kian membesar dan mengeras seperti tempurung yang dimiliki penyu .” Orang – orang sering mengejek dia sebagai ‘ anak penyu ‘ tapi saya bangga dengan Maimaiti Musai sebab ia adalah anak yang tabah dan berani . Kami senang dia kini boleh hidup dengan normal , ” ujar ayah kanak – kanak itu , Maimaiti Musai .

Ketua pasukan doktor yang membedah Maimaiti , Ye Xiangpo mengatakan , kulit yang dibuang dari punggung Maimaiti tebal seperti kulit lembu .Untuk menggantikan kulit yang diambil , doktor cantuman kulit kepala dan tangan Maimaisepenuhnya , ” kata dia .Sementara , Maimaiti Hali mengaku senang deritanya sudah dibuang . ” Sakit , tapi sedikit . Yang penting aku tidak bimbang diejek rakan – rakan lagi , ” kata dia .” Aku sudah tidak sabar , bermain tanpa perlu memakai baju , juga berenang telanjang bersama teman – teman . “

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

2 thoughts on “Pelik ! Kanak-kanak Punyai Cengkerang Seperti Penyu”

 1. kucinghitam says:

  masya ALLAH dh macam dah sekarang nie

 2. web site says:

  I savour, cause I found just what I was having a look for.
  You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man.
  Have a nice day. Bye
  web site recently posted…web siteMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge