Pasangan Blog Lucah Alvin Dan Vivian Dipanggil Beri Keterangan

alvin-dan-vivian.jpg

Pasangan Blog Lucah Alvin Dan Vivian Dipanggil Beri Keterangan | KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah memanggil pasangan blogger lucah Alvin dan Vivian yang mempersendakan bulan Ramadan dengan memuat naik gambar yang menyentuh sensitiviti rakyat Malaysia, khususnya umat Islam, di laman Facebook mereka.

Pengerusi SKMM, Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi mengesahkan bahawa kedua-dua individu, Alvin Tan dan Vivian Lee, telah dipanggil untuk merakamkan kenyataan mereka dan membantu siasatan.

“Kami telah memanggil pasangan tersebut. Mereka dijangka hadir di pejabat penguatkuasaan SKMM esok,” kata Dato ‘Sharil.

Pasangan itu memaparkan gambar di laman Facebook kononnya mereka sedang menikmati makanan yang tidak halal dengan kapsyen “Selamat berbuka puasa dengan Bak Kut Teh… Wangi, enak dan menyelerakan!

Dalam kes berasingan di laman Facebook yang lain yang mempersenda bulan Ramadan dengan menyiarkan iklan gambar babi panggang dengan cap Logo Halal, Dato’ Mohamed Sharil berkata bahawa pemilik akaun tersebut bukan rakyat Malaysia dan tidak bermastautin di negara ini.

“Kami telah melaporkan perkara ini kepada Facebook dan meminta mereka untuk menyekat laman berkenaan atau memadam akaun tersebut,” jelas Dato’ Mohamed Sharil.

Pengerusi SKMM itu juga menasihati orang ramai supaya segera melaporkan kepada Facebook melalui ‘onboard tab’, jika mereka menjumpai mana-mana paparan yang menghina kesucian Islam.

Pengguna Facebook juga dinasihatkan untuk tidak berkongsi paparan atau foto yang menyinggung perasaan untuk mengelakkan ianya daripada tersebar dan melukakan perasaan orang lain.

“Sebagai rakyat Malaysia, marilah kita menghormati bulan Ramadan dan rakan-rakan kita yang beragama Islam. Kita perlu sentiasa bertanggungjawab ke atas semua tindakan kita di dalam talian serta lebih peka terhadap sensitiviti orang lain terutamanya mengenai isu-isu agama. Sila berhenti dan berfikir sejenak sebelum kita berkongsi apa-apa maklumat di dalam talian,” pesan Dato’ Mohamed Sharil.

Mengenai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)

SKMM adalah sebuah badan berkanun ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 (ASKMM) yang melaksana dan mempromosikan matlamat dasar kebangsaan Malaysia bagi sektor komunikasi dan multimedia. SKMM mengawalselia dan menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia yang merangkumi bidang telekomunikasi, penyiaran, dan juga aktiviti dalam talian, perkhidmatan pos dan pensijilan digital.

Akta Komunikasi dan Multimedia mengadakan peruntukan kepada SKMM peranan melaksanakan dasar, manakala dasar membuat keputusan adalah diperuntukkan kepada Menteri. Menteri boleh juga mengeluarkan arahan mengenai dasar kepada Suruhanjaya.

Untuk maklumat lanjut, layari www.skmm.gov.my. – Bernama

Sinar Harian

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

4 thoughts on “Pasangan Blog Lucah Alvin Dan Vivian Dipanggil Beri Keterangan”

 1. haraplah ada tindakan yang amat tegas diambil. dah banyak kali sangat dah benda2 macam ni terjadi, tapi tak ada langsung tindakan tegas
  boni ultra kacak recently posted…Buffet Ramadhan 2013 – On The Table RestaurantMy Profile

  1. kucinghitam says:

   Diorg ni mncri kontroversi n publisiti murahan
   kucinghitam recently posted…PROJEK DUIT RAYAMy Profile

 2. kucinghitam says:

  Nama ja study law tp xhabis sbb kna tendang kolej
  kucinghitam recently posted…PROJEK DUIT RAYAMy Profile

 3. sheda ucu says:

  kurang asam jawa ini mkan diaaaaaa!!!!
  sheda ucu recently posted…Melastik Bintang | parenting Blog!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge