Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia

Ngeri-Jalan-Timbunan-Mayat-Paling-Merbahaya-Didunia.jpg

Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia | Pernahkah anda melintasi sebuah jalan dan berfikir adakah jalan yang paling merbahaya di dunia ? Rupanya jalan itu benar – benar ada di India . Lalu seperti apa saat melaluinya ?

Jalanan maut itu berada di laluan Rohtang yang membelah pergunungan Himalaya di ketinggian 3.978 m . Rohtang sendiri dalam bahasa tempatan bermaksud ” timbunan mayat ” kerana banyaknya orang maut saat melalui laluan tersebut di cuaca buruk . Laluan itu menghubungkan lembah Kullu dengan Spiti di Himachal Pradesh , India .

Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia2 Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia3

Jalan Rohtang sendiri sudah berbahaya namun ada satu titik jalan yang dituntut sebagai yang paling maut di dunia . Jalan itu tepatnya terletak di killar , lembah Pangi , menuju ke Kishtwar . Jalan sehaluan itu mirip sebuah overdraf yang dipahat di tepian gunung batu .

Saiz jalan maut itu hanya cukup dilalui satu kenderaan tanpa pagar keselamatan sehingga kendaran boleh terus terjun ke gaung jika tergelincir satu inci sahaja . Maka jika anda naik kereta melalui jalan itu akan terus melihat sungai di dasar gaung ketika menjenguk dari tingkap .

Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia4 Ngeri ! Jalan Timbunan Mayat Paling Merbahaya Didunia5

Ketakutan bertambah kerana rendahnya bumbung tebing di atas jalan diapit dinding batuan tajam menonjol . Tidak sampai di situ , jalanan semakin sukar dilalui kerana di penuh rontokan batu padahal jalan sangat berliku-liku . Saat cuaca buruk biasanya sering terjadi runtuhan yang menambah berbahaya jalur ini .

Tidak hairan , bagi orang yang baru pertama melintas di sana harus ditemani penduduk setempat yang sudah akrap . Meskipun paling menakutkan namun jalan Rohtang selalu padat , bahkan tidak jarang hingga berlaku kesesakan panjang . Apakah anda juga ingin merasakan sensasi melintasi jalan Rohtang ?

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge