Mutiara Kata Hikmah Dan Kata-Kata Semangat

kata-kata-hikmah-penyejuk-mata-15.jpg

Mutiara Kata Hikmah Dan Kata-Kata Semangat | Kita manusia tidak pernah lari dari masalah sama ada kecil mahupun besar. Walau bagaimanapaun setiap masalah itu ada penyelesaiannya. Pelbagai cara yang boleh diusahakan bagi menyelesaikan masalah mengikut kemampuan masing-masing. Namun ada yang tidak tau bahawa dengan kata-kata juga mungkin dapat menyelesaikan sedikit sebanyak masalah dan juga dapat mengurangkan kekusutan anda.

Jadi disini Dr Fuh kongsikan 101 Kata-kata himah, mutiara kata dan juga kata-kata semangat bagi membangkitkan semangat dan motivasi anda untuk menempuhi cabaran dan dugaan mendatang.

1. Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

2. Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yang belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

4. Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

5. Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

6. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

7. Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

8. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

9. Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

10. Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

11. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

12. Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama.

13. Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

14. Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

15. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

16. Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong.

17. Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

18. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa.

19. Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.

20. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.

21. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

22. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

23. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

24. Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

25. Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.

26. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah.

27. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

28. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

29. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi.

30. Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.

31. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

32. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa, maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu, maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati…

33. “Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yang bersinar-bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa”

34. “Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup”

35. Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.

36. Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji.”

37. “Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair”

38. “Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan”

39. “Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan”

40. “Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.

41. Hadiah Terbaik :

Kepada kawan – Kesetiaan

Kepada musuh – Kemaafan

Kepada ketua – Khidmat

Kepada yang muda – Contoh terbaik

Kepada yang tua – Hargai budi mereka dan kesetiaan.

Kepada pasangan – Cinta dan ketaatan

Kepada manusia – Kebebasan

42. “Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan”

43. “Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain.”

44. “Dunia ini ibarat pentas. Kita adalah pelakonnya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat”

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

45. “Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan”.

46. “Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari”

47. “Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang”

48. “Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak ber teman..”

49. “Lidahmu adalah bentengmu, jika anda menjaganya maka ia akan menjagamu, dan jika anda membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu”

50. “Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri”

51. “Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.”

52. “Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan, sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya.”

53. “Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang ora ng lain ada.”

54. “Apa yang diperolehi dalam hidup ini, adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya.”

55. “Fikirkan hal-hal yang paling hebat, Dan anda akan menjadi terhebat. Tetapkan akal pada hal tertinggi, Dan anda akan mencapai yang tertinggi.”

56. “Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang..”

57. “Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang.Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi.”

58. “Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma..”

59. “Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.”

60. “Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.”

61. “Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.”

62. “Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan.

63.kitα berkenαlαn → Allαh yg rαncαng. Kitα rαsα sukα → Allαh yg beri. Kitα bersαmα → Allαh yg αtur. Kitα berbαhαgiα → Allαh yg detikkαn

64.Orang yang bersih hati, ada tanda di wajahnya.

65. Addeenu nasihah..dan nasihat itu kasih.begitu kasih hingga mahu sama-sama dikasihi yang Maha Pengasih.

66.Sejahil mana pun manusia, mereka akan kembali mencari Tuhan dan kebaikan.

67. Apa perasaan kita apabila kita tahu tuhan memanggil kita ‘wahai sayang’?

68. Jangan tunggu orang yang sempurna untuk nasihatkan kita sebab takda manusia yg sempurna di muka bumi ALLAH ini..hanya ALLAH yang Maha Sempurna 🙂

69. ” Hai anak muda,jangan sangka matimu tua! “

70. Hidup dalam fitnah akhir zaman, jalan ke neraka ‘lebih lurus’ berbanding jalan ke syurga.

71. “… Kami melakukan dosa yang sepatutnya Engkau wajar mengazab kami, namun Kau ilhamkan taubat kepada kami”

72. cantik nye susun atur allah. iktibar itu dimana-mana. hari ni pelangi, esok lusa salji..

73. Tak de orang melihat air mata kita Tapi Allah tahu setiap titisan yang jatuh ke bumi

74. Berapa ramai manusia yg masih hidup dalam kelalaian sedangkan kain kafannya sedang ditenun. ~ Imam asy Syafi’e

75. Allah mendidik/mentarbiyyah manusia dengan cara berbeza.Tuhan,jangan bebankan kami,yang tidak kami terdaya.

76.”Jangan hanya inginkan lelaki yang baik selagi kita tidak menjadi baik, tetapi jadilah wanita yang baik sehingga kita diinginkan oleh lelaki yang baik.”

77. Manusia itu belajar dari kesilapan.

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

78. Mereka yang berubah kerana terpaksa, mereka itulah mangsa. Mereka yang memaksa diri untuk berubah, mereka itulah yang berjaya. [Abu Saif, Rindu Bau Pohon Tin]

79. Allah itu dekat.

80. Hatta seribu tahun dan sejuta mimpi pun, kalau Allah tak izin, tak jadi juga.

81. Belajar kerana Allah… inshaAllah akhlak akan berubah…

82. Tanda kita belum baik ialah apabila kita selalu merasakan kita lebih baik dari orang lain.

83. Maksiat lawannya taat.

84. “Untuk mendapat yang dicintai bersabarlah menempuh yang dibenci.”

85. “Ya Allah, jadikan kami hamba yang sihat & taat”

86. Kalau kita ketuk pintu rumah orang pukul 3,4 pagi, mesti orang marah giler. Tapi kalau waktu sebegitu kita ketuk pintu Tuhan, Tuhan sangat gembira dan suka menerima hambanya…

87. “Sungguh, Aku benar-benar mengadu akan susah dan sedihku hanya kepada Allah..” (Surah Yusuf: 86)

88. mulakan hari mu dengan memuji Allah….

89. Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walau ada segalanya. Apa yang tiada dalam syurga? Namun adam tetap rindukan hawa. ..

90. Mengingati Allah itu satu keperluan melebihi dari perlunya kita kepada oksigen. Kita tidak kan mampu menghirup kebaikan yg ada sepanjang perjalanan kehidupan tanpa hidayah dan taufik dari Allah swt~ 🙂

91. jadikan dunia ladang untuk kita nikmati hasilnya di akhirat kelak.

92. Tunjukilah kami jalan yang lurus.

93. “Hakikat tanpa syariat itu fasik, Syariat tanpa hakikat itu sia-sia, Syariat beserta dengan hakikat itulah sempurna”

94. cukuplah mati sebagai satu peringatan.

95. Matang bukan syarat nikah. Sama macam tua bukan syarat mati. Yang muda pun ramai mati, yang tak matang pun ramai menikah.

96. “cabut kemuncup sambil berjalan. jangan sampai ralit hingga berhenti berjalan” (mafhum)

97. *even burung kecik tu pun berusaha untuk padamkan api kerana takut disoal, tapi kita?

98. Mahu suami soleh & isteri solehah?Mahu anak-anak yang soleh solehah?Psss, tanya diri dulu. ‘Diri’ kita itu sudah menjadi soleh solehah untuk ibu bapa kita tak?

99. Apa yang keluar dari mulut kita ialah do’a. Kalau yang keluar itu carutan, maka kita mencarut kepada diri sendiri. Berfikir sebelum berkata-kata.

100. Org yang ada Allah.. Ada segala galanya – Prof muhaya.

101. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu..jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Kuasa.

Mutiara Kata, Hikmah, Kata-Kata Semangat

 Baca lagi kata-kata hikmah dari blog lain:-

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

34 thoughts on “Mutiara Kata Hikmah Dan Kata-Kata Semangat”

 1. bravo… byk kan lagi ruang kata kata motivasi cenggini ek

  1. Datin Tyka says:

   ada lagi banyak kata kata motivasi.. kena pandai cari je
   Datin Tyka recently posted…Review Muka Blog Baru DenaihatiMy Profile

 2. sayidah says:

  wow!!!sukanya! alhmdulillah.nak lagi enry macam ni boleh? 🙂
  sayidah recently posted…IT’S ALL ABOUT .. ROKOK !My Profile

 3. aku tiap tiap hari buat motivasi kat fb aku mohon jadilah kawan fb ku hahahahha

  1. Datin Tyka says:

   takpe bagus share yang perkara baik tak ape
   Datin Tyka recently posted…Review Muka Blog Baru DenaihatiMy Profile

 4. Top Niaga says:

  motivasi menaikkan semangat 🙂
  Top Niaga recently posted…One Drop PerfumesMy Profile

 5. Hey there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and in my opinion recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 6. Ummar Farouk says:

  Banyak betul kata2 yg boleh naikkan semangat… Ada yg jarang saya dengar…
  Ummar Farouk recently posted…Mana Satu Anda Pilih? Masa Muda Atau Masa Tua?My Profile

 7. Ummar Farouk says:

  Mohon share kat fb ambe…
  Ummar Farouk recently posted…Melihat Kehidupan Kita Dari Kaca Mata Sang PenciptaMy Profile

 8. Daxx says:

  Saya nak share kata-kata ni boleh tak?
  Daxx recently posted…Budak Mati Tercekik Akibat Makan Buah PlumMy Profile

  1. Dr Fuh says:

   for sure bro..no hal..mmg untuk dishare pon 🙂

 9. Datin Tyka says:

  ayat yang sangat terbaik… nanti nak share kt FB
  Datin Tyka recently posted…Review Muka Blog Baru DenaihatiMy Profile

 10. MM JOHOR says:

  ‘Ketahuilah olehmu bahawasanya tiada kentut yg berbau enak hatta dari seorang manusia paling cantik di atas muka bumi ini’

 11. Amar says:

  Sungguh berguna ^^

 12. advance slim kepuasan anda says:

  mohon share di fb ye en…tq

 13. vcore says:

  nice info…..

 14. saya sangat suka dengan kata mutiara hikmah dan semangat diatas terima kasih telah berbagi

 15. baby comel says:

  fuhhh, apa yg saya dapat dan rasa bila baca 101 kata hikmah? today is monday but there will be no blues today. Saya dapat energi, ada kekuatan utk tempuh hari yang selama ni saya anggap sama je macam hari2 yg dilalui sebelum ni. thanks dr fuh sebab salurkan energi yg membara tu. Walaupun mungkin hari tu bakal sama, pengisian nya pun mungkin tetap sama, tapi insyaAllah output akan jauh berbeza sama sekali.
  baby comel recently posted…Benci vs Cinta Astro RiaMy Profile

 16. Endah says:

  Kata kata yang sangat indah dan sangat bermanfaat untuk di baca
  Endah recently posted…Kata Kata Indah Paling Manis dan RomantisMy Profile

 17. hans says:

  sangat indah dan menyentuh hati, enak dibacanya
  hans recently posted…Kata kata Mutiara dan BijakMy Profile

 18. mselim3 says:

  Assalammualaikum…. fuh,

  kata2 motivasi dan mutiara kata boleh menyentuh hati dan mengasah hati yang berkarat kerana dek hanyut dengan buaian dunia..

  mselim3
  mselim3 recently posted…Kisah Karamah Ibrahim Al Khurasani- Roti Untuk Wali AllahMy Profile

 19. kumuh says:

  Bagus artikelnya dan sangat bermanfaat

 20. kucinghitam says:

  semua bermula dri diri sendiri kalau sendiri xnak berubah bg la ayat power mcmana pun xjalan der

 21. bijakkata says:

  kata-kata mutiaranya sangat berguna dalam kehidupan saya. terimah kasih

 22. Mazni Azmi says:

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  BERPINAU MATA BACA AYAT NI
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Pusing punya pusing ayat jadi bait bait indah
  Dari dulu tak suka sastera

  Tapi dari sasteralah melambangkan ketinggian sesuatu budaya bangsa
  hmm
  =======================================
  DIAM DIAM UBI BERISI
  =======================================

  Semoga perkongsian ini membawa manfaat ek.
  (\(\
  ( -.-) RING3
  o__(“)(“) DARI MAZNI
  Mazni Azmi recently posted…Makan Set Slimming Shaklee? Kulit Jadi Cantik Dan Badan LangsingMy Profile

 23. Syafarudhin says:

  Wktu truss berptar hri trus berganty,kpn q bsah bertmu dgn mu whai cyangq, iJnkanlah dirq,birkanlah dirku,jiwq,htiq,maupn arwahq,u/ mngethui keadaan dirmu,wahai sang ilahi,sya ingin mminta supaya hatiku in ingi bnar” bertmu dgnx,,
  ¤Anak lambur comunity¤

 24. THAT JMBELOG says:

  BANYAK YANG TERSIRAT
  THAT JMBELOG recently posted…Segmen Sahabat Selamanya IIMy Profile

 25. riesti.com says:

  hahaha memotivasi banget ini brow
  riesti.com recently posted…Kumpulan Kata Mutiara Cinta Indah Romantis Penuh Hikmah TerbaruMy Profile

 26. Dewi Nur Hasanah says:

  tank’s mtifasi.a 🙂 😉

 27. Farha says:

  Mohon share ye kata-kata motivasi ini.
  terima kasih

  Jom cube turunkan kolestrol tinggi.

  IbuCergas
  Farha recently posted…Phytocol ST Shaklee Menghalang Pembentukan KolesterolMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge