Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun

Misteri-Keindahan-Istana-Diatas-Awan-di-Jepun.jpg

Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun | Jepun memang dikenal mempunyai pelbagai bangunan istana dan kubu sejak zaman dahulu kala . Bahkan di era modern ketika ini , masih ditemui beberapa runtuhan istana yang tetap kukuh salah satunya Istana Takeda .

Istana yang digelar sebagai Machu Picchu of Japan ini memang begitu terkenal di seluruh antero Jepun . Machu Picchu sendiri merupakan sebutan istana atas awan yang terletak di kawasan Amerika Latin . Nah , Istana Takeda ini juga merupakan ” istana di atas awan ” Jepun .

Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun2 Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun3 Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun4

Istana Takeda terletak di ketinggian 353 meter puncak Gunung Wadayamacho , Hyogo , Jepun . Kerana letaknya yang sangat tinggi inilah yang membuatnya kelihatan seperti terapung di atas awan . Walaupun begitu , kesan di atas awan ini hanya boleh dilihat di waktu – waktu tertentu sahaja seperti semasa musim luruh bulan September hingga November di mana perbezaan suhu udara ketika waktu malam dan siang hari sangat tinggi .

Istana Takeda dibina oleh Raja Daimyo yang berasal dari puak samurai Yamana pada tahun 1443 . Setelah menjadi tempat penggambaran filem ” Anata e ” ( 2012 ) , istana ini menjadi popular dikunjungi oleh penggunjung dan dibuka menjadi tempat kedua dengan bayaran masuk 300 Yen

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge