Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan

Misteri-Batu-Membesar-dan-Bergerak-Sendiri-Bila-Hari-Hujan4.jpg

Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan | Romania mempunyai sebuah daya tarik tersendiri yang disebut Trovants . Benda itu merupakan sebuah keajaiban geologi sebuah batu yang akan membesar saat hujan dan boleh bergerak sendiri.

Batu yang namanya ” pasir disimen ” itu terdapat di desa Costesti . Trovants berbentuk bola pasir yang muncul di permukaan tanah setelah adanya aktiviti seismik yang kuat . Gempa bumi yang memunculkan batu itu pada 6 juta tahun yang lalu.

Trovants kemudian membesar ketika bercampur dengan air . Akhirnya , dari ukuran 6-8 mm kini sudah mencapai 6-10 meter hingga lebih.

Proses pembesaran itu dibuktikan dengan adanya lingkaran usia pada batu , sama seperti pokok . Trovants mempunyai teras baru dengan kulit luar yang terdiri daripada pasir . Selepas hujan lebat maka batuan kecil akan jadi besar dan khabarnya semua batu tersebut bentuknya sama.

Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan3 Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan2 Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan

Ada banyak teori , mulai dari saintis hingga mistik , mengenai keanehan Trovans . Saintis yakin di sebalik cengkerang batu mengandungi mineral tinggi yang jika basah akan merebak dan menekan jadi lebih besar . Namun itu hanya teori yang belum dibuktikan dengan kajian.

Trovants kini menjadi tarikan pelancong yang berkunjung ke Romania . Muzeul Trovantilator ( Muzium Nasional Perlindungan Trovants ) ditubuhkan pada 2004 dan sekarang dilindungi UNESCO.

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Misteri Batu Membesar dan Bergerak Sendiri Bila Hari Hujan”

  1. Rina says:

    Batu ini nampak seperti hidup ya, bisa membesar dan bergerak dengan sendirinya
    Semoga para saintis lekas menemukan penyebabnya
    Rina recently posted…Basic Tutorial : PHP Multidimensional Arrays Function Plus ExampleMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge