Misteri Air Kolam Berubah Warna

image45.jpg

Misteri Air Kolam Berubah Warna | Anda pernah dengar tentang sebuah Misteri Air Kolam Berubah Warna mengikut cahaya dan musim ? Kalau belum meh baca dan jangan lupa share kepada kawan kawan :

Misteri Air Kolam Berubah Warna

Cukup dikenali sebagai “Blue Pond”, sebuah kolam buatan di bandar Biei di Hokkaido, Jepun kelihatan berubah warna, ianya boleh di lihat belaku di depan mata.

Bergantung pada bagaimana cahaya jatuh atau lebih tepatnya cuaca, kolam yang indah itu boleh menjadi warna biru turquoise atau hijau zamrud menakjubkan.

Misteri Air Kolam Berubah Warna. Air Kolam Akan Bertukar Warna Atas Sebab Pencahayaan Dan Cuaca Juga Menjadi Penyebab Untuk Air Kolam Itu Bertukar Warna.

Pada bulan Oktober dan November tahun ini, Shiraishi, seorang jurugambar menangkap gambar kolam hijau ini dengan pohon-pohon ditutupi salji di sekitarnya.

Kolam buatan itu diciptakan sebagai sebahagian daripada sistem kawalan hakisan yang dibina untuk mengelakkan kerosakan Biei dari letusan Gunung Tokachidake berhampirannya.

Misteri Air Kolam Berubah Warna. Air Kolam Akan Bertukar Warna Atas Sebab Pencahayaan Dan Cuaca Juga Menjadi Penyebab Untuk Air Kolam Itu Bertukar Warna.

 

Warna biru kolam, yang diketahui, belum sepenuhnya dapat dijelaskan tetapi dikaitkan dengan kehadiran aluminium hidroksida dalam air yang mencerminkan panjang gelombang cahaya biru lebih pendek, cara yang sama seperti yang terjadi pada atmosfera bumi.

Sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge