Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand

Menakjubkan-Cacing-Bercahaya-di-Gua-Waitomo-New-Zealand.jpg

Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand | Gua Waitomo mempunyai daya tarikan tersendiri kerana dihuni oleh populasi cacing bercahaya yang disebut dengan Arachnocampa luminosa . Spesies ini didapati secara eksklusif di New Zealand . Cacing bercahaya ini rata – rata berukuran saiz nyamuk .

Gua ini merupakan sebahagian dari sistem gua Waitomo yang merangkumi Gua Ruakuri dan Gua Aranui . Aktiviti geologi dan gunung berapi telah mencipta kira-kira 300 gua kapur di wilayah Waitomo selama 30 juta tahun terakhir .

Gua cacing bercahaya Waitomo ( Waitomo Glowworm ) pertama kali diterokai pada tahun 1887 oleh Ketua Maori ( penduduk asli New Zealand ) tempatan , Tane Tinorau ditmani oleh juruukur dari eropah Fred Mace .

Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand2 Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand3 Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand4 Menakjubkan! Cacing Bercahaya di Gua Waitomo New Zealand5

sumber

p/s : Jarang ditemui cacing sebegirupa lagi-lagi cacing yang bercahaya. Tapi siapa yang pernah jumpa memang bertuah sebab spesis ini teramat jarang ditemui.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge