Melayu Boleh

melayu-boleh+fuh.my_.jpg

Melayu Boleh!

Melayu Boleh! Itulah ungkapan yang biasanya dilaungkan bagi menyemarakkan lagi semangat anak melayu boleh yang kini dilihat semakin ‘terkebelakang’ di Malaysia ini. Actually, artikel ini dibuat bukanlah untuk membangga-banggakan bangsa Melayu atau memperkecil-kecilkan bangsa Melayu apatah lagi untuk membangkitkan sentimen perkauman.

Artikel ini ditulis untuk membuka sejenak minda anak Melayu boleh berikutan kala ini bangsa Melayu boleh dikatakan sudah sedikit ketinggalan terutamanya dalam pembangunan ekonomi. Sebenarnya jika dilihat dari sejarah zaman lampau, bangsa Melayu mempunyai kebolehan luar biasa dari pelbagai aspek seperti politik, ekonomi, sosial dan budaya. Jika tidak masakan bangsa Melayu boleh menjatukan penjajah sekaligus memberi kemerdekaan kepada rakyat Malaysia. Towww, dah macam syarahan hari kemerdekaan pulak. Hehehe.

Boring kan baca karangan berjela-jela macam ni? Kalau macam tu jom kita layan puisi khas Dr Fuh reka untuk bangsa kita, bangsa Melayu!

Melayu boleh jika…………….

Melayu boleh jika kita bersatu padu dengan kuat,
bermuafakat tanpa mengira pangkat dan darjat.

Melayu boleh jika kita bersungguh berusaha,
bukan hanya membanting tulang, menjana idea pun jua.

Melayu boleh jika dipimpin oleh pemimpin berguna,
Bekerja demi rakyat yang bergelar raja.

Melayu boleh jika tiada persengketaan antara kita,
tiada pertelingkahan dalam dunia nyata,

Woah!! Dr Fuh pon tak tau ni dikira sajak ka pantun. Main beduk semacam je kan. Hehehehe. Nampak tak semangat berkobar-kobar Dr Fuh? Actually kita sebagai bangsa melayu patut bersyukur dilahirkan sebagai bangsa yang mempunyai adat dan budaya yang sopan santun serta lebut jika hendak dibandingkan dengan bangsa lain. Tak perlu rasanya untuk Dr Fuh senaraikan bangsa apa supaya tidak menimbulkan sentimen perkauman.

Bagi mengakhiri syarahan saya pada hari ini…Hahaha banyak la syarahan! Ok lah, Dr Fuh pon dah tak tau nak tulis apa lagi. Dalam hati ni memang tengah membuak-buak semangat MELAYU BOLEH! masa tulis entri ni. Rasa nak laung je kuat-kuat kat sini, tapi kang lain pulak jadinya. Hehehe

Melayu Boleh

So akhir sekali Dr Fuh menyeru kepada seluruh bangsa melayu, ayuhlah kita bangkit, sedar dari lena yang panjang. Sama-sama kita bersatu memajukan bangsa kita, buang perasaan dengki sesama kita tanamkan sifat mulia dalam diri dan sifat ingan maju kehadapan. Kita boleh!! Melayu Boleh!!

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

16 thoughts on “Melayu Boleh”

  1. Ummar Farouk says:

    Sememangnya Malaysia Boleh!
    Ummar Farouk recently posted…Bom Kereta Telah Menyerang Bandar Utara Aleppo, SyriaMy Profile

  2. melayu semakin lemah…

    1. Kita yg x nak bersatu… 🙁
      Aniqbukhary32 recently posted…Seakan tak percaya terlihat kelibat Mona Fendi di DamansaraMy Profile

  3. onlajer says:

    Yeah marilah kita bersama memperkasakan ekonomi bangsa melayu
    onlajer recently posted…Mersing Advance MotorMy Profile

    1. Semangat macam nie la yg kita mahukan!
      Aniqbukhary32 recently posted…Seakan tak percaya terlihat kelibat Mona Fendi di DamansaraMy Profile

  4. Denaihati says:

    insyaAllah melayu buleh. sengetnya songkok…heee. gambar pemimpin lama-lama, kebanyakanya songkok senget, masih tertanya-tanya rasionalnya.
    Denaihati recently posted…LG Fiesta – Gabungan Smart TV dan Sistem Home TheaterMy Profile

  5. halim says:

    Semoga semangat Melayu Boleh terus mengalir dalam diri semua orang melayu.
    halim recently posted…Melayu BolehMy Profile

  6. ya..melayu memang boleh ..boleh semua sudut
    sendiriDOTnet recently posted…Melayu BolehMy Profile

  7. woo……. terbaik 1st rank sekarang.. kalau bertanding dah menang dah ni…
    Potia Casadelarossa recently posted…Index Pencemaran Udara (IPU) dan BacaanMy Profile

  8. terbaik melayu boleh punya artikel ni… eheheh
    Potia Casadelarossa recently posted…Kelihatan Tsunami Awan Di Langit JohorMy Profile

  9. Melayu Boleh says:

    Salam Ukhwah, Melayu Boleh biar ia dengan intipati yang sebenar-benarnya. Contest Sucikan penggunaan istilah Melayu Boleh yang kini Kotor setelah digunakan sebagai Keyword Utama di Laman Pornografi yang dikhaskan untuk Orang Melayu yang kini menguasai kedudukan utama dalam Search Engine. Permasalahan ini memberikan Pandangan yang Negatif negara Malaysia yang terkenal dengan nilai Ketimuran. Sokongan anda amat diperlukan dalam menjayakan kempen ini. Sila rujuk Melayu Boleh Thank, much more respect.

  10. @Dr. Fuh,
    Semangat patriotik.. Alhamdulillah bagus.. 🙂
    Kami pula membersihkan ‘melayu boleh’ dengan artikel berkaitan blog & SEO..

    Ikhlas,

    Amin Johar
    Jurutera SEO Malaysia
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted…MELAYU BOLEHMy Profile

  11. @Cikgunaman,

    TAHNIAH!
    Blog dah masuk Top #20 di Google Malaysia untuk carian ‘melayu boleh’.

    Ikhlas,

    Amin Johar
    Jurutera SEO Malaysia
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted…MELAYU BOLEHMy Profile

  12. eddie says:

    semangay kemelayuan yang semakin dilupakan…nampaknya contest ini dh nk capai target…cuma masih ada laman web yg degil…masih kental ditahkta…
    eddie recently posted…Alvin, Vivian akhirnya dibenar jaminMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge