Madu Termahal Di Dunia Berharga Lebih RM23000

Madu-Termahal-Di-Dunia.jpg

Madu Termahal Di Dunia Berharga Lebih RM23000 | Assalammualaikum. Madu berharga lebih RM23000? Ok. Kalau Fyna sudah boleh buat duit muka kereta. Malah lebih dari itu. Memang sangat bernilai madu tersebut. Kena tahu juga kenapa harga madu boleh mencapai sehingga ke tahap itu kan.

Madu termahal di dunia? Madu ‘Elvish’ dari Turki adalah madu yang paling mahal di dunia. Madu khas diekstrak dari gua sedalam 1,800 meter di lembah Saricayir di bandar Artvin, timur laut Turki. Madu termahal tersebut berharga 5,000 euro (US $6,800) bagi setiap kilogram. -lebih daripada RM23 000.

Menurut Gunay Gunduz, seorang penjaga lebah tempatan, madu wasiat begitu mahal kerana ia dihasilkan secara semula jadi. Gua yang kaya dengan mineral meningkatkan kualiti madu, menambah nilainya. Gunduz berasal dari keluarga yang melakukan kerja pembiakan lebah selama tiga generasi, mula-mula perasan beberapa lebah memasuki gua kembali pada tahun 2009. Dari situ dia sedar yang ia mungkin mengandungi madu.

“Dengan bantuan pendaki profesional, kami memasuki dalam gua dan menemui 18 kilogram madu ditampal pada dinding sfera,” katanya. Ia kemudian dianalisa di makmal Perancis, mengesahkan madu tersebut telah berusia lebih tujuh tahun, berkualiti tinggi, yang kaya dengan mineral madu.

Menurut Gunduz, pada kilogram yang pertama telah dijual 45,000 euro di bursa saham Perancis pada tahun 2009. Setahun kemudian, ahli farmasi dari China membeli kilogram lain pada harga 28,000 euro. Pada masa ini madu berharga 5,000 euro setiap kilogram, ia dijual dalam botol 170g dan 250g.

Gunduz berkata madu tersebut boleh digunakan sebagai ubat serta makanan. Madu ini dihasilkan secara semula jadi dan tanpa gatal-gatal. Kawasan ini kaya dengan tumbuh-tumbuhan endemik dan perubatan. Semua ini memberi kesan kepada harga.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge