Luahan hati Mualaf Yang Hadapi Dugaan Hidup Dengan Sabar

Luahan-hati-Mualaf-Yang-Hadapi-Dugaan-Hidup-Dengan-Sabar.jpg

Luahan hati Mualaf Yang Hadapi Dugaan Hidup Dengan Sabar | Nur yang dapat dilihatnya mungkin tidak menjanjikan kebahagiaan dengan mata kasar selepas bukan saja meninggalkan kehidupan mewah malah terpaksa hidup sebatang kara akibat dibuang keluarga hingga terpaksa menjalani kehidupan umpama pelarian dan hidup bergelandangan.

Selepas mengucap dua kalimah syahadah sejak setahun lalu, Syed Mohd Asri Abdullah, 25, terpaksa ‘berperang’ dengan kemahuan diri dan tuntutan agama menyebabkan kehidupannya kini terumbang-ambing selepas meninggalkan pekerjaan lamanya sebagai penarik kereta di utara Semenanjung.

Walaupun mendapat pembelaan kerana ditempatkan di rumah Baitulmal milik Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) di bandar raya ini, dia sekali lagi diuji selepas mendakwa diusir penghuni lain gara-gara tindakannya enggan bersekongkol dengan mereka yang masih mengamalkan cara hidup lama yang meminum arak.

Menurutnya, selepas diusir, dia cuba mencari pekerjaan dan berteduh sementara di sebuah masjid di Seksyen 19, di sini, namun selepas beberapa hari bermalam, di situ, beberapa lelaki yang mendakwa pengurusan masjid mula memberi kata dua kepadanya agar tidak terus bermalam rumah Allah itu.

“Saya faham dengan situasi mereka mungkin kehadiran saya dengan imej yang sebegini kurang disenangi. Saya tidak menyalahkan sesiapa lagipun mungkin ini sudah takdir saya, pasti ada hikmah di sebalik semua ini,” katanya. -Metro

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge