Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008

Laut-Ke-4-Terbesar-Dunia-Yang-Telah-Hilang-Pada-Tahun-2008-1.jpg

Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008 – Laut Aral terletak di antara Kazakhstan dan Uzbekistan, dan ia pernah memegang gelaran laut ke-4 terbesar di dunia. Kebanyakan orang hari ini tidak pernah mendengarnya.

Lautan berkeluasan 68,000 kilometer persegi ini pernah menjadi lokasi industri perikanan yang berkembang maju, kini merupakan laut yang hanya 10% daripada saiz asal, terlalu masin dan tercemar untuk menyokong kehidupan ikan dan haiwan-haiwan air yang lain.

Kini 90% airnya telah kering dan menjadikan kawasan itu seperti gurun padang pasir yang tandus.

Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-2 Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-3

Kematian Laut Aral disebabkan terutamanya oleh peralihan daripada pemasukan sungai Amu Dar’ya dan Syr Dar’ya pada tahun 1960 untuk menyediakan air pengairan untuk tanah pertanian tempatan.

Aliran air secara mendadak ini mengurangkan aliran sungai, menyebabkan Laut Aral mengecut sebanyak lebih daripada 50%, kehilangan dua pertiga daripada jumlah itu, dan sangat meningkatkan tahap kemasinannya. Pada kadar semasa penurunan, Laut Aral mempunyai potensi untuk hilang sepenuhnya menjelang 2020!

Kini yang tinggal adalah padang pasir yang tandus, dengan kapal-kapal besar terdampar di atasnya…

Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-4 Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-6 Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-7 Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-8 Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008-9

sumber  : carigold

p/s : Laut yang mati atas kerakusan manusia terhadapat laut. Baru tahu info pasal laut ni dan diharap boleh dijadikan info yang berguna kepada anda . Terima kasih sudi membaca 🙂

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Laut Ke-4 Terbesar Dunia Yang Telah Hilang Pada Tahun 2008”

  1. isaac haikal says:

    waoooo…. best nye… klu dapat g sana an best….. indahnye panorama….. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge