Kenapa Komando VAT 69 Amat Digeruni Pihak Musuh?

komando-vat-69+fuh.my_.png

Sejak krisis pencerobohan pihak Kesultanan Sulu di Lahad Datu, nama unit Komando VAT 69 sering diperkatakan di mana sahaja. Tapi, tahukan anda apa itu Komando VAT 69 dan sejarah penubuhannya? Pasti ramai di antara kita yang fikir bahawa Komando VAT 69 ini dari unit tentera. Sebenarnya komando VAT 69 ini asalnya anggota polis hutan pada zaman komunis dahulu.

Sedikit Sejarah Penubuhan Komando VAT 69

Komando VAT 69, Kehebatan Komando VAT 69, Sejarah Penubuhan Komando VAT 69, Kes Pencerobohan Kesultanan Sulu Di Lahad Datu, Logo Komando VAT 69

gambar sekadar hiasan

Pada bulan Oktober 1969, lebih kurang 60 daripada 1600 pegawai dan anggota Pasukan Polis Hutan (sekarang Pasukan Gerakan Am, PGA) telah dipilih dalam sesi latihan Komando 69 dan akan menjalani latihan asas komando. Sepasukan jurulatih dari United Kingdom Special Air Service Regiment (SAS) telah dihantar ke Fort Kemar, Perak untuk melatih platun percubaan Komando 69. Di akhir latihan ini, hanya 30 orang sahaja yang berjaya dan merupakan trup nukleus pertama Komando 69. Kalau nak tahu, British SAS ni merupakan komando terbaik di dunia. Sesiapa yang minat game Modern Warfare- Call Of Duty mesti tahu pasal SAS nie. – http://ms.wikipedia.org/wiki/VAT_69/UTKhttp://www.specialoperations.com/Foreign/Malaysia/VAT69/History.htm

Kenapa Komando VAT 69 Sangat Digeruni Musuh?

Sebelum pihak ATM mendarat di Lahad Datu, Sabah, ramai yang meragui tentang kebolehan pihak komando VAT 69 dalam menjalankan misi keamanan di sana. Namun masih ada yang keliru dengan sistem unit anggota pegawai polis. Pihak komando VAT 69 memang cukup digeruni musuh kerana mereka ternyata dilatih dengan beberapa siri latihan yang sangat berat. Jadi tidak hairanlah jika mereka juga turut ditempatkan dalam siri menentang pihak penceroboh di Sabah.

Komando VAT 69, Kehebatan Komando VAT 69, Sejarah Penubuhan Komando VAT 69, Kes Pencerobohan Kesultanan Sulu Di Lahad Datu, Logo Komando VAT 69

1. Saya ingin ceritakan pasal batalion badge 69. Terdapat gambar kerambit di kiri dan kanan dan lembing di tengah2. Maksud lembing adalah dia adalah raja di hutan. Kerambit pula bermaksud membunuh musuh dengan cara senyap seperti terkena senjata kerambit. Tahu-tahu perut bocor, usus terkeluar.

2. Pun begitu, realitinya kami anggota operative Vat 69 selalunya low profile. Tidak pernah mengisytiharkan diri kami adalah komando 69. Tiada logo digunakan semasa operasi. Kami juga adalah kawan baik kpd orang asli. Sekira bertemu dengan orang asli, OA akan panggil diaorang ‘orang kampung’. Operasi sekitar 80an di hutan ulu Perak, kami pernah ditugaskan untuk menawan kem dan membunuh musuh (bandit).

Apa yg sering menarik perhatian pasukan2 sahabat lain, adalah cara kami approach pasukan mereka. Selalunya kami memberitahu daripada BN 2 PPH atau polis biasa. Tetapi yg mereka musykil & binggung, angota kami bergerak, berkemas dengan pantas. Itu yg selalu membuatkan pasukan lain seperti tentera atau polis sempadan Thai tergamam. Yg dihantar cuma 2 seksyen sahaja. lebih kurang 12 orang. Tetapi seorang operative memiliki bermacam2 kemahiran.

Komando VAT 69, Kehebatan Komando VAT 69, Sejarah Penubuhan Komando VAT 69, Kes Pencerobohan Kesultanan Sulu Di Lahad Datu, Logo Komando VAT 69

3. VAT 69 juga memang diajar low profile. Sebabnya skill dan kemampuan pasukan ini diumpamakan ‘killing machine’. Macam2 kemahiran ada seperti CQB, HALO/HAHO, Demolitian, Medical Combat, Sniper, Bodyguarding, Combat Diver, Survivor, Pandu Arah dan macam2 lagi. Kami juga pernah mengikuti kursus bersama PASKAL di Lumut, serta latihan bersama pasukan2 lain di Asahan Melaka, seperti Pasukan Komando Thailand, Komando Darat Singapura dan Komando Siliwangi Bandung.

Yg seronoknya kami operative 69 berambut panjang dan sering berpakaian selekeh. Ada bertanya kenapa bandit takut kepada pasukan Komando VAT 69 kami? Kerana operative kami menjalankan tugas bersama dengan SB (Inteligen Teknikal) yg terkenal kepakaran penyamaran. Selalunya operasi rahsia ini membuahkan kejayaan dan kemenangan bagi pasukan keselamatan dan negara.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

17 thoughts on “Kenapa Komando VAT 69 Amat Digeruni Pihak Musuh?”

  1. Awesome tapi bukan senang nak jadi VAT 69 ni aku teka… tak semudah bukak tutup periuk masa tengah lapar 😛

    1. kucinghitam says:

      huh? xpahe teman mu komen gapo
      kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

    2. kucinghitam says:

      nama pun komando xkan kerja sng buka periuk pun susah erk hahaha seriuosly
      kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

  2. zafad says:

    Salam, ini info yang kurang tepat, vat69 cuma start dgn 16 org shj, ayah saya salah seorang.photo di atas pun salah

    1. Dr Fuh says:

      w’salam. info ini diambil dari 2 laman yang boleh dipercayai http://ms.wikipedia.org/wiki/VAT_69/UTK dan juga http://www.specialoperations.com/Foreign/Malaysia/VAT69/History.htm

      Gambar cuma sekadar hiasan..

      Terima kasih..kalau ada sebarang info sahih dan juga bukti2 kukuh boleh email kepada saya fuhdotmy[at]gmail[dot]com

      Terima kasih
      Dr Fuh recently posted…Semak Bacaan Index IPU Terkini Jerebu Seluruh Malaysia 26 Jun 2013My Profile

      1. kucinghitam says:

        yup nak bukti setakat cakap2 sbb banyak sgt org suka menipu sekarang nie
        kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

    2. kucinghitam says:

      wah ayah dia komanda original la nak tgk pic tue
      kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

    1. kucinghitam says:

      yup tgk siap makan monyet bagai eeeee
      kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

  3. lahabau says:

    apsal muke aku takder dlm tuh…ni mana zaman nye nih….wakakakakka

    1. kucinghitam says:

      lahabau buat lawak ka ?
      kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

  4. kucinghitam says:

    kamondo nie sapa lembik2 xyah la mimpi nak join nages korang
    kucinghitam recently posted…IBU ALMY NADIA PATAH TULANG, RUMAH TERBAKARMy Profile

  5. Syafiq says:

    Diorang melindungi negara secara senyap
    Syafiq recently posted…[PERCUMA] Ebuk Mudahnya Membeli dengan Pembekal Online yang TersembunyiMy Profile

  6. ahmadijat says:

    Dasyat dasyat. Bukan senang punya kerja ni.
    ahmadijat recently posted…Tips Shopping OnlineMy Profile

  7. World WarZ says:

    Saya ada baca banyak info tentang VAT69 nie..

    Penubuhan VAT69 sempena tahun 1969 penubuhannye.. seramai 1600 menjalani latihan tak sampai seratus yang berjaya ..
    Ada yang cakap 60 ada yang cakap 30 dan terbaharu encik zafad cakap 16 0rang yang lulus termasuk bapa beliau.. Jadi mana yang mana satu betul.
    Bagi saya , saya lebih cenderung mengatakan 30 orang yang telah berjaya dalam latihan tersebut dan dengan jumlah tersebut maka dapat menubuhkn satu kompeni ELIT dan dipecahkan menjadi 3 platoon.. dari jumlah itu maka baru berkesan menangani musuh..

  8. 30, 60, or 16 saya tak kisah sangat. Saya pernah terbaca mengenai kecekapan Komando VAT 69 dan ianya memang wajar mendapat penghargaan. Tidak ramai yg boleh buat apa yg mereka dapat buat. Kalau tak silap, komando jg la yg meletakkan setem setem malaysia di kompleks pertahanan Singapura satu ketika dulu menunjukkan mereka ini bukan calang2 orang.. Wallahu alam..
    Aniqbukhary32 recently posted…Koleksi perbualan suami isteri yang romantik (Part 2)My Profile

  9. pejasalleh says:

    smua muka macam chuck norris.. ekekeke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge