Kisah Menyentuh Hati! Yahudi Peluk Islam Kerana Keadilan Seorang Hakim

Yahudi-dan-Islam.jpg

Kisah Menyentuh Hati! Yahudi Peluk Islam Kerana Keadilan Seorang Hakim | Satu kisah menarik seorang yahudi telah masuk islam setelah dia mendapati islam menyuruh umatnya bersikap adil, terutama seorang hakim yang mengadili antara dua orang yang bersengketa, mestilah bertindak adil tanpa berat sebelah walaupun hukuman yang hendak dijatuhkan itu melibatkan seorang khalifah atau ketua negara.

Saiyidina Ali ibnu Abi Talib k.w seorang khalifah islam yang ke-4 sesudah wafat Rasulullah s.a.w tergolong sebagai khulafa’ Rasyidin.Beliau adalah sepupu Rasulullah s.a.w dan juga menantu kepada baginda.Beliau memerintah Madinah pada tahun 35 hingga 40 hijrah bersamaan 656 hingga 661 masihi.

Baju besi khalifah Saiyidina Ali telah hilang didalam peperangan Siffin,Beberapa hari kemudian Ali melihat baju itu dipakai oleh seorang yahudi. Ali minta baju itu dipulangkan kepadanya. “ ini milik saya”, kata Saiyidina Ali.” Tidak baju itu milikku sejak dulu”. Jawab yahudi. Keduan-duanya bertengkar. Masing-masing mengaku haknya. Akhirnya mereka berdua bersetuju menemui Hakim Syuraih untuk membuat keputusan.

“ yang Arif Tuan Hakim! Baju besi yang dipakai oleh orang ini adalah kepunyaanku.Ia hilang daripada tanganku didalam peperangan Siffin yang lalu”’,kata Khalifah Ali kepada Hakim.”Bagaimana dengan kata-kata Amirul mukminin?.”T anya Hakim kepada kepada yahudi itu.

“ Tidak tuan.Baju itu milik saya”.jawab Yahudi dengan sungguh-sungguh.Wahai Amirul Mukminin! adakah tuan ada saksi yang membenarkan baju ini kepunyaan tuan ?”.”Ada,Tuan Hakim.Puteraku Hassan dan Husain tahu,baju ini milik saya.” jawab Khalifah.” saksi anak sendiri untuk bapanya tidak boleh diterima menurut hukum Islam yang ada”.Kata hakim sambil menggeleng-geleng kepalanya.Yahudi mula tersenyum mendengar kata-kata ini.

Akhirnya Hakim Syuraih menjatuhkan keputusan, bahawa baju besi itu kepunyaan si pemakainya.Betapa gembiranya yahudi dengan keputusan itu.Dia sangat kagum atas sikap Hakim Syuraih yang menghukum dengan adil tanpa merasa takut terhadap seorang Khalifah.Sementara Khalifah Saiyidina Ali k.w menerima keputusan hakim dengan tenang. Lalu baginda menghampiri yahudi itu.

“ Maafkan saya,tuan,” ujar Saiyidina Ali kepada yahudi dengan lembut sambil menghulurkan tangan berjabat salam. Hakim Syuraih tersenyum menyaksikan peristiwa itu. Orang yahudi itu kagum dengan dan terharu dengan sikap Saiyidina Ali.Ketika ini tanpa disedari air matanya membasahi pipi. Lalu dia pun memeluk Khalifah Saiyidina Ali dengan suara tersekat-sekat.

Sepatutnya tuan boleh merampas baju saya ini.Tetapi , tuan tidak lakukan. Sebaliknya tuan sanggup berjumpa hakim untuk menegakkan keadilan.” ujarnya sambil mengesat airmata.” Yakinlah saya sekarang, islam adalah agama yang terbaik…,”jelas yahudi itu dengan sungguh-sungguh. Dan pelukkanya semakin bertambah erat. Ali pun merasa terharu sambil mengusap-usap belakang yahudi.Beberapa detik kemudian,orang yahudi itu dengan kerelaan hatinya memeluk agama Islam didepan Khalifah Saiyidina Ali dan Hakim Syuraih.

Detik Islam

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

6 thoughts on “Kisah Menyentuh Hati! Yahudi Peluk Islam Kerana Keadilan Seorang Hakim”

 1. SilenceBlogz says:

  Allah kalau nak bagi hudayah Dia tak kira siapa…
  SilenceBlogz recently posted…Cara Buat Column Dalam Posting EntryMy Profile

 2. kucinghitam says:

  kalo dah ALLAH nak bg hidayah semua dpt
  kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

 3. amir zahari says:

  Sifat yang perlu dimiliki oleh pemimpin sekarang.. bertolak ansur dan boleh menerima teguran..
  amir zahari recently posted…Izinkan Saya Berzina Dengan Anak PakcikMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge