Kisah Kambing Dan Alat Tenun Yang Hilang

tree-goats-of-morocco.jpg

Kisah Kambing Dan Alat Tenun Yang Hilang

Kisah Kambing Dan Alat Tenun Yang Hilang | Kisah ini memaparkan seorang wanita yang berdoa bersungguh-sungguh kepada Allah dan akhirnya dimakbulkan segala doanya. SubhanaAllah, Allah itu Maha Berkuasa dan Maha Besar, sama-sama kita ikuti kisah wanita tersebut dan mengambil iktibar dari kisah ini.

Imam Ahmad telah memberitakan dari Humaid bin Hilal, dia berkata:

“Ada seorang lelaki yang sering berulang-alik di kampung kami, lalu dia membawa cerita yang aneh-aneh kepada orang-orang kampung.

Dia bercerita: “Suatu ketika aku datang ke Madinah dalam rombongan dagang, lalu aku menjual semua barang-barang yang aku bawa.

Aku berkata kepada diriku: “Mengapa aku tidak pergi kepada orang lelaki yang membawa ajaran baru itu, barangkali aku dapat mendengar berita-berita yang aneh untuk aku bawa kembali bersamaku?! “

Aku pun pergi kepada Rasulullah s.a.w. untuk bertanya sesuatu, lalu Rasulullah s.a.w. menunjuki arah sebuah rumah, katanya:

“Ada seorang wanita yang tinggal di rumah itu . Pernah dia mengikut tentera Islam berjihad, dan ditinggalkannya 12 ekor kambingnya dan sebuah alat tenunan yang digunakannya untuk menenun pakaian. Apabila dia kembali dari berjihad, didapati kambingnya hilang seekor, dan alat tenunannya pun hilang. Dia merasa sedih atas kehilangannya itu. Maka dia pun mengangkat kedua belah tangan berdoa kepada Tuhannya dengan penuh kesungguhan, katanya:

“Ya Tuhanku! Engkau telah berikan jaminan bahwa siapa yang keluar berjihad pada jalanmu, Engkau akan pelihara harta bendanya, dan sekarang aku telah kehilangan seekor kambing, dan alat tenunanku. jadi aku minta ganti kambing yang hilang dan alat tenunanku itu!”

Rasulullah s.a.w. terus menceritakan betapa sungguh-sungguhnya dia berdoa dan memohon kepada Tuhannya, sehingga pada esok harinya dia mendapati di pintu rumahnya kambingnya yang hilang itu dengan seekor kambing lagi bersamanya. Begitu juga dia melihat alat tenunannya ada di situ dengan satu alat tenun yang lain. Itulah ceritanya,

kata Rasulullah s.a.w. dan jika engkau mau, pergilah kepadanya di rumah itu, dan tanyalah dia cerita itu!

“Tidak”, jawabku, “Akan tetapi aku percaya semua yang engkau katakan itu!”

(Majma’uz-Zawaid 5:277)

Wallhualam

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Kisah Kambing Dan Alat Tenun Yang Hilang”

  1. Berdoalah dengan penuh yakin kepada Allah swt

    Hanya kepada Allah sahaja tempat untuk kita bergantung harap
    limie Shaklee recently posted…Testimoni Phytocol-ST Shaklee Turunkan Aras KolesterolMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge