Keunikkan Tradisi Pengkebumian Di Tebing Gunung

Keunikkan-Tradisi-Pengkebumian-Di-Tebing-Gunung.png

Keunikkan Tradisi Pengkebumian Di Tebing Gunung | Setiap tempat mempunyai adat istiadat yang berbeza yang berkaitan dengan nilai keagamaan terutama mengebumikan orang yang sudah mati dan ketika melakukan upacara adat istiadat mereka ada yang sederhana, dan ada pula yang menghabiskan kos dalam nilai yang banyak, demi menguburkan orang sudah meninggal agar sejahtera dan selamat menuju alam lain.

Tapi tahukah anda bahawa di Sagada, pulau Luzon dan Pulau Sulawesi terletak di dataran tinggi Tanah Toraja, wilayah Sulawesi Selatan mempunyai tradisi yang unik dalam hal menguburkan orang mati.

Keunikkan Tradisi Pengkebumian Di Tebing Gunung21 .keranda digantung di Sagada, Filipina

Sagada adalah sebuah Kotamadya di wilayah Gunung di Filipina. Sagada terkenal dengan keranda gantung-nya. Ini adalah cara tradisional mengebumikan orang-orang yang sudah mati. Tidak semua orang memenuhi syarat untuk dikebumikan dengan cara ini, antara lain, salah satunya mestilah telah berkahwin dan mempunyai cucu.

2. Tanah Toraja, Sulawesi, Indonesia

Proses upacara mengebumikan orang sudah mati antara Sagada dan Tana Toraja sedikit berbeza, di Sagada menguburkan orang mati di tebing mestilah sudah berkahwin dan mempunyai cucu, lain hal di Tanah Toraja, proses ritual upacara memakam orang mati melalui pelbagai ritual dan memerlukan dana sehingga dalam jumlah yang besar.

Umumnya orang mati dan pihak keluarga sudah menyelesaikan semua proses ritual upacara akan dikebumikan di gua atau tebing.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge