Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu

Keunikkan-Sekolah-Di-China-Yang-Dibina-Dalam-Gua-Batu2.png

Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu | Guizhou adalah salah satu daripada wilayah-wilayah paling miskin di China. Makanan dan air tidak yang tidak mencukupi kerana desertification yang besar dan kemarau yang berpanjangan membuat ramai orang setiap hari perjuangan untuk hidupnya.

Sungguh sukar untuk dibayangkan , sebuah sekolah yang berada di dalam gua . Ini bukanlah sebuah filem tetapi ini adalah keadaan sebenar. Sebuah sekolah yang berada di dalam gua yang sejuk Sekolah Zhong Dong di desa Miao daerah Ziyun , barat daya China , Provinsi Guizhou , merupakan sekolah yang dibina di dalam gua . Sekolah ini didirikan di dalam gua semulajadi yang terbentuk selama ribuan tahun oleh hakisan air , terpaan angin dan pergeseran seismik .

Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu

Sejak perasmiannya sekolah ini pada tahun 1984 , Sekolah Zhong Dong tetap beroperasi secara efektif hingga sekarang dengan 8 tenaga pengajar serta 186 murid . Pengetua sekolah mengatakan , ” Bahawa murid – murid di sini sangat dahargakan ilmu pengetahuan , dan murid yang tinggal paling jauh dari sekolah ini terpaksa berjalan selama 6 jam untuk sampai ke sekolah gua ini setiap harinya “

Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu3 Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu4

Selanjutnya dia juga mengatakan bahawa Sekolah Gua Zhong Dong tidak berbeza dengan sekolah formal lain , sekolah gua ini juga mempunyai ruang – ruang kelas serta tempat bermain , kecuali hanya bumbung bangunan yang memang tidak diperlukan kerana memang sekolah ini di dirikan di dalam gua yang telah mempunyai bumbung semulajadi.

Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu5 Keunikkan Sekolah Di China Yang Dibina Dalam Gua Batu6

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge