Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal

Kesiannya-Kanak-Kanak-Jadi-Buruh-Di-Kilang-Bata-Di-Nepal4.png

Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal | National Children’s Policy, yang melindungi kanak-kanak daripada penderaan fizikal , mental dan seksual dan juga eksploitasi, telah diluluskan oleh kerajaan bagaimanapun, kekurangan pendidikan wajib dan perlindungan undang-undang untuk kanak-kanak berusia bawah 16 dan 17 masih menyebabkan kanak-kanak terdedah kepada bentuk-bentuk penderaan fizikal yang paling teruk yaitu buruh kanak-kanak .

Kerajaan Nepal menjalankan satu serbuan ke atas kilang-kilang sulaman menggunakan buruh kanak-kanak dan menyelamatkan 124 kanak-kanak daripada eksploitasi buruh ..

Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal2 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal3 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal4 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal5

Kanak-kanak pekerja asing dari negara jiran India dan Nepal bekerja di sebuah kilang di tanur Lalitpur. Brick di Lembah Kathmandu mencemarkan alam sekitar, mengeksploitasi kanak-kanak dan secara amnya beroperasi dari mata awam. Tiada pemeriksa buruh pernah dilakukan di tanur untuk memantau beribu-ribu pendatang labourers.

Buruh Kanak-Kanak (Larangan dan Peraturan) Akta 2000 menetapkan umur minimum untuk kerja-kerja pada 14 dan umur minimum untuk kerja-kerja berbahaya pada 16, namun Akta ini tidak meliputi pertubuhan bukan tradisional di mana banyak buruh kanak-kanak yang ditemui, termasuk perusahaan di rumah dan pertubuhan yang tidak berdaftar dalam sektor tidak formal dan pertanian.

Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal5 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal6 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal7 Kesiannya Kanak-Kanak Jadi Buruh Di Kilang Bata Di Nepal8

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge