Kesian! Pelajar China Terpaksa Bawa Meja Sendiri Ke Sekolah

Kesian-Pelajar-China-Terpaksa-Bawa-Meja-Sendiri-Ke-Sekolah.png

Kesian! Pelajar China Terpaksa Bawa Meja Sendiri Ke Sekolah | Di sebalik kejayaan negara China menyaingi negara barat dalam bidang ekonomi dan perdagangan, namun tahap kemiskinan masih sangat tinggi. Minimnya keadaan penduduk di beberapa kawasan selaras dengan pendidikan yang ada.

Kesan itu boleh dilihat pada Wang Ziqi, kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun di Shunhe, Provinsi Hubei. Ketika memasuki tadika di tahun baru, Wang Ziqi bukan hanya terpaksa menyediakan pelbagai keperluan sekolah, tetapi Wang juga terpaksa membawa meja dan kerusi sendiri ke sekolah.

Kesian! Pelajar China Terpaksa Bawa Meja Sendiri Ke Sekolah2

“Kerajaan pusat memberikan dana untuk kemudahan sekolah,” kata seorang penjaga murid kepada stesen berita NBC. “Tapi apabila sampai ke tempat kami, wang itu menghilang.”

Walaupun kerajaan tempatan di sana sudah bertindak balas dengan memberikan tambahan meja dan komited akan memberikan bantuan lebih dari US $ 600,000 untuk menutup defisit anggaran, namun banyak dari penduduk yang tetap tidak percaya dengan janji-janji tersebut.

“Saya lebih suka percaya hantu di dunia ini daripada mempercayai janji-janji kerajaan,” tjelas mereka pada berita Changjiang Times

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge