Keranda Mumia Berusia 3600 Tahun Ditemui

image51.jpg

Keranda Mumia Berusia 3600 Tahun Ditemui | Sebuah keranda kayu yang dihiasi lukisan bulu pelepah dan menempatkan mumia dipercayai milik individu berpengaruh berusia 3,600 tahun.

Keranda Mumia Berusia 3600 Tahun Ditemui

Penemuan itu dibuat oleh sekumpulan ahli arkeologi Sepanyol bersama pakar antikuiti Mesir yang melakukan kerja penggalian berhampiran makam Djehuty yang merupakan pemegang harta Permaisuri Hatshepsut di Luxor.

Ketua Jabatan Antikuiti Mesir, Ali Al-Asfar berkata, keranda kayu yang masih dalam keadaan baik itu berasal dari zaman dinasti firaun ke-17 pada tahun 1,600 sebelum Masihi.

“Keranda tersebut berukuran sepanjang 242 sentimeter dan warna serta ukiran hieroglif pada permukaannya masih belum pudar.

“Kami turut menemui dua kubur lain tetapi ia dipercayai telah dirompak pihak tidak bertanggungjawab,” jelasnya lagi, menurut laporan DailyMail.

Difahamkan, kerja penggalian tersebut dilakukan sejak 13 tahun lalu dan banyak artifak berharga telah ditemui termasuk keranda kayu menempatkan mumia kanak-kanak dari dinasti firaun ke-17.

Sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge