Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka

Kerana-Lidah-Badan-Binasa-Kerana-Lidah-Kita-Ke-Neraka.jpg

Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka

Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka | Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pegunjung setia Fuh.My. Kali ini, Puteri kongsikan artikel Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka ini kepada semua sebagai peringatan dan juga nasihat kepada sahabat-sahabat semua dan juga kepada diri sendiri. In shaa Allah, semoga dapat memberi pengetahuan kepada semua.

Kata Imam al-Ghazali, lidah antara nikmat Allah SWT yang besar dan antara ciptaan Tuhan yang amat halus dan ganjil. Lidah mempunyai bentuk yang indah, kecil dan menarik.

Selanjutnya Imam al-Ghazali berkata:

“Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah.

Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia. Daripada kata Imam al-Ghazali itu jelas menunjukkan kepada kita besarnya peranan lidah dalam kehidupan manusia kerana lidah kita boleh masuk syurga dan kerana lidah juga boleh dihumban kita ke neraka.

Oleh kerana lidah boleh membawa kebaikan dan keburukan dalam hidup manusia, kita perlu sentiasa berwaspada menggunakan lidah sewaktu bertutur kata. Dengan kata lain, kita hendaklah bijak menggunakan lidah apabila bercakap.

Sekiranya kata yang kita ucapkan boleh menyebabkan orang yang mendengarnya sakit hati atau terguris, ia boleh mendatangkan keburukan kepadai kita. Pepatah ada mengatakan kerana mulut badan binasa.

Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka

Justeru, sebelum kita berkata sesuatu hendaklah berfikir terlebih dulu. Kita gunakan lidah untuk berkata sesuatu yang baik dan tidak sia-sia atau lebih baik lagi kita diam. Itu lebih memberi manfaat daripada kita berkata perkara yang boleh mendatangkan dosa. Sesungguhnya orang beriman tidak bercakap perkara yang sia-sia dan tiada berfaedah.

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya:
“Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang jelik budi pekertinya serta kotor lidahnya.” (Hadis riwayat Imam Tirmidzi)

Menurut Rasulullah SAW ada tiga jenis manusia, iaitu yang mendapat pahala, selamat daripada dosa dan binasa. Orang yang mendapat pahala sentiasa mengingati Allah, berzikir, mengerjakan solat dan sebagainya. Orang yang selamat daripada dosa ialah mereka yang diam, manakala orang yang binasa sentiasa melakukan perkara mungkar, maksiat dan tidak mengawal lidahnya dengan baik.

Kita dapat mengenal peribadi seseorang daripada percakapannya. Orang yang tinggi akhlak selalunya bercakap hal yang baik saja, tidak menyakiti hati orang lain, tidak mengucapkan perkataan kotor dan tidak banyak bercakap. Mereka mengawal lidah sebaik-baiknya.

Dalam hadis yang diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah, Abu Hurairah menceritakan apabila Rasulullah SAW ditanya sebab terbesar yang membawa seseorang masuk syurga, Rasulullah menjawab:

“Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.”

Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah menjawab,

“Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan.”

Nota Puteri: Semoga kita semua dijauhkan daripada sifat-sifat mazmumah. Jagalah lidah kita dari menyebut kata-kata dusta. Wallahualam. Wassalam

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

3 thoughts on “Kerana Lidah Badan Binasa, Kerana Lidah Kita Ke Neraka”

  1. kucinghitam says:

    sebab mulut manusia nie banyak yg mulut neraka suka umpat hal org sendiri punya simpan diam

  2. doktor fuh, bagaimana cara kita nak berdiam tetapi kita mendapat ketenanagan??? boleh tak puteri beri penjelasan????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge