Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan

Kerana-Kemiskinan-Bersekolah-Di-Bawah-Jambatan.jpg

Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan | Demi mengejar ilmu di zaman ini, kanak-kanak miskin di negara India sanggup belajar di sekolah bawah jambatan asalkan usaha mereka untuk mengenal huruf dapat dikecapi.

Kebiasaannya, mereka yang hidup gelandangan terlalu sukar untuk bersekolah di sekolah-sekolah yang ada memandangkan kos pendidikan terlalu tinggi.

Di New Delhi, anak-anak miskin diberi pendidikan hanya di bawah jambatan busuk sahaja.

Tidak di sekolah-sekolah besar yang mempunyai kelengkapan yang penuh seperti meja, kerusi, buku dan sebagainya.

Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan2 Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan3 Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan4 Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan5 Kerana Kemiskinan Bersekolah Di Bawah Jambatan6

Di sekolah itu, mereka dibekalkan dua orang guru sahaja selain dua papan hitam untuk menulis setiap ajaran dari guru-guru mereka.

Sekolah itu ditubuhkan secara percuma dengan hasrat untuk mengajar anak-anak miskin itu tentang asas matematik, kaedah membaca, menulis dan sebagainya.

Malah, setiap pelajar di sekolah itu akan belajar di sana selama tiga tahun.

Hingga kini, seramai 30 orang murid telah bersekolah di sekolah serba kekurangan itu.

SUMBER

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge