Kejujuran Saudagar Permata Yang Sangat Menyentuh Hati

images-13.jpg

Kejujuran Saudagar Permata Yang Sangat Menyentuh Hati

Kejujuran Saudagar Permata Yang Sangat Menyentuh Hati | Pada akhir zaman ini, masih adakah perniaga atau saudagar yang jujur dalam urusan jual belinya? Hanya Allah sahaja yang tahu kejujuran mereka, niat mereka dan keikhlasan mereka. Hari ini Puteri ingin berkongsi satu cerita yang terjadi pada zaman Tabiin tentang seorang saudagar permata yang sangat jujur.

Pada suatu hari, seorang saudagar perhiasan di zaman Tabiin bernama Yunus bin Ubaid, menyuruh saudaranya menjaga kedainya kerana ia akan keluar solat. Ketika itu datanglah seorang badwi yang hendak membeli perhiasan di kedai itu.

Maka terjadilah jual beli di antara badwi itu dan penjaga kedai yang diamanahkan tuannya tadi. Satu barang perhiasan permata yang hendak dibeli harganya empat ratus dirham. Saudara kepada Yunus menunjukkan suatu barang yang sebetulnya harga dua ratus dirham. Barang tersebut dibeli oleh badwi tadi tanpa diminta mengurangkan harganya tadi.

Ditengah jalan, dia terserempak dengan Yunus bin Ubaid. Yunus bin Ubaid lalu bertanya kepada si badwi yang membawa barang perhiasan yang dibeli dari kedainya tadi. Sememangnya dia mengenali barang tersebut adalah dari kedainya. Saudagar Yunus bertanya kepada badwi itu,

“Berapakah harga barang ini kamu beli?”

Badwi itu menjawab,

“Empat ratus dirham.”

“Tetapi harga sebenarnya cuma dua ratus dirham sahaja. Mari ke kedai saya supaya saya dapat kembalikan wang selebihnya kepada saudara.” Kata saudagar Yunus lagi.

“Biarlah, ia tidak perlu. Aku telah merasa senang dan beruntung dengan harga yang empat ratus dirham itu, sebab di kampungku harga barang ini paling murah lima ratus dirham.”

Tetapi saudagar Yunus itu tidak mahu melepaskan badwi itu pergi. Didesaknya juga agar badwi tersebut balik ke kedainya dan bila tiba dikembalikan wang baki kepada badwi itu. Setelah badwi itu beredar, berkatalah saudagar Yunus kepada saudaranya,

“Apakah kamu tidak merasa malu dan takut kepada Allah s.w.t. atas perbuatanmu menjual barang tadi dengan dua kali ganda?” Marah saudagar Yunus lagi.

“Tetapi dia sendiri yang mahu membelinya dengan harga empat ratus dirham.”

Saudaranya cuba mempertahankan bahawa dia dipihak yang benar. Kata saudagar Yunus lagi,

“Ya, tetapi di atas belakang kita terpikul satu amanah untuk memperlakukan saudara kita seperti memperlakukan terhadap diri kita sendiri.”

Jika kisah ini dapat dijadikan tauladan bagi peniaga-peniaga kita yang beriman, amatlah tepat. Kerana ini menunjukkan peribadi seorang peniaga yang jujur dan amanah di jalan mencari rezeki yang halal. Jika semuanya berjalan dengan aman dan tenteram kerana tidak ada penipuan dalam perniagaan.

Dalam hal ini Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesungguhnya Allah itu penetap harga, yang menahan, yang melepas dan memberi rezeki dan sesungguhnya aku harap bertemu Allah di dalam keadaan tidak seorang pun dari kamu menuntut aku lantaran menzalimi di jiwa atau diharga.” (Diriwayat lima imam kecuali imam Nasa’i).

Semoga cerita ini dapat mengingatkan kita akan ajaran Rasulullah supaya tidak mengambil untung terlalu banyak dalam urusan jual beli. Moga diambil iktibar. Sekian.

SUMBER

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

5 thoughts on “Kejujuran Saudagar Permata Yang Sangat Menyentuh Hati”

 1. kucinghitam says:

  kejujuran memang susah nak dpt sekarang
  kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  1. aiman rare says:

   ko ni ad je en kucing itam..aq tau la ko iktam..xmalu ka we

 2. sayidah says:

  smoga kita tergolong dlm golongan yg jujur.aminn 🙂
  sayidah recently posted…BLOG KOLEJ16 & BLOG ADDCHOCS 🙂My Profile

 3. vcore says:

  jujur sungguh saudagar itu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge