Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran

Kejam-Ratusan-Kucing-Bakal-Jadi-Menu-Pelik-di-Restoran5.jpg

Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran | Kucing adalah haiwan yang penuh kasih sayang dan kesetiaan . Dan masih banyak lagi haiwan seperti mereka , orang utan misalnya . Namun belakangan ini semakin banyak khabar yang kurang baik tentang bagaimana orang – orang memperlakukan binatang untuk kepentingan wang .

Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran

Mengesan pelbagai maklumat di media , ada sebuah kisah memilukan dari China pada awal tahun ini . Sekitar 1000 kucing berjaya diselamatkan dari ‘ jalan menuju maut ‘ selepas sebuah kemalangan membuat lori yang mengangkut kucing – kucing ini terguling . Ada banyak tempat yang dibuat seadanya , memuat banyak sekali kucing dengan sangat tidak berperikemanusiaan .

Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran2

Kucing itu dijel dalam 40 kotak kayu . Namun terselamat kerana lori itu mengalami kemalangan dan menarik perhatian banyak orang di Changsha , Hunan , saat melihat banyak tempat dengan tangan – tangan kecil berbulu dan suara yang menghiris hati . Kucing – kucing ini trauma , takut dan kelaparan .

Warga Changsha yang melihatnya TERUS berusaha menyelamatkan kucing – kucing malang ini . Dengan bantuan seadanya mereka berusaha memberikan air , susu dan makanan . Beberapa orang mengeluarkan kucing – kucing itu untuk segera dibawa ke Changsha Small Animal Protection . Namun beberapa di antaranya ada yang turut mati kerana kemalangan ini .

Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran3

Yang lebih sadis lagi , apabila trak ini tidak mengalami kemalangan , mereka akan membawa para kucing ke restoran untuk dijadikan bahan makanan dan dimakan oleh manusia . Kucing ini didapati dari petani – petani yang menggemukkan mereka dan menjualnya demi mendapat pendapatan tambahan . Bahkan di beberapa restoran , mereka mempersilakan pelanggan memilih kucing yang mereka mahu dan chef akan mengolahnya menjadi makanan .

Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran4

Entahlah , ini hanya sebuah gambaran kecil di antara masih banyak lagi pembunuhan keji haiwan oleh manusia . Bahkan haiwan yang biasa dimakan manusia seperti lembu , kadang tak diperlakukan dengan layak saat penyembelihan , seperti digelonggongi agar dagingnya kelihatan segar dan besar .

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

2 thoughts on “Kejam ! Ratusan Kucing Bakal Jadi Menu Pelik di Restoran”

  1. kucinghitam says:

    ini tak boleh dimaafkan grrrrrrrrrrrrrr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge