Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ

Keindahan-Perkampungan-Hobbit-The-Lord-Of-the-Rings-di-NZ.jpg

Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ | Pernahkah anda membayangkan bagaimana rasanya tinggal di rumah – rumah mini milik para Hobbit ? Hihihi . Pasti pelik , ya ? Anda tidak hanya boleh bermimpi , kerana sekarang anda boleh melawat rumah para Hobbit di New Zealand .

Disiarkan di whenonearth.net , sebuah perkampungan bernama Hobbiton yang terdapat di New Zealand , berjaya menarik hati ribuan pelancong tempatan mahupun asing . Kerana , kampung ini dibina benar – benar menyerupai desa para Hobbit , watak yang dicipta oleh penulis JRR Tolkien .

Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun3 Misteri Keindahan Istana Diatas Awan di Jepun4

Bukit – bukit hijau terhampar luas dengan rumah – rumah di bawahnya . Tidak hanya itu , kampung ini juga dilengkapi dengan jambatan , pub dan rumah pokok untuk berkumpul . Bahkan , ada sebuah cafe yang dinamakan The Shire yang menyajikan daging lembu , daging ayam , dan daging kambing panggang untuk makan malam . Yummy !

Awalnya , tempat ini merupakan lokasi pertanian keluarga Alexander . Pada tahun 1999 , Sir Peter Jackson mencari lokasi untuk penggambaran filem The Lord Of the Rings . Dengan bantuan seluruh pasukan pengeluaran , tanah pertanian ini dirombak sedemikian rupa menjadi sebuah set filem megah sesuai dengan keinginan pembuat filem .

Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ3 Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ4

Walaupun sempat musnah , desa fiktif ini berjaya dibina semula dengan struktur kekal pada tahun 2011 untuk penggambaran filem The Hobbit . Malangnya , anda hanya boleh melawat tempat ini jika bersama pemandu kedua saja . Namun , jangan kecewa . Kami ajak anda mengintip indahnya desa Hobbiton melalui galeri foto berikut ini .

Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ6 Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ7 Keindahan Perkampungan Hobbit ( The Lord Of the Rings) di NZ5

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge