Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong

Keanehan-Batu-Raksasa-Yang-Tak-Bergolek-Diatas-Tanah-Condong.jpg

Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong | Sebuah batu besar menarik perhatian para pelancong yang berkunjung di Mahabalipuram , India . Keanehannya adalah batu tersebut dapat berdiri tegak dengan kedudukan yang seharusnya membuatnya terjatuh bergolek .

Batu itu dikenali dengan nama Butterball Krishna dengan diameter 5 m . Kedudukannya bertenggek selesa di tanah condong yang gersang tanpa tumbuhan , seolah – olah melawan hukum fizik . Menurut mitos masyarakat Hindu kedudukan itu dikaitkan legenda Dewa Krishna yang berusaha mencuri mentega dari dalam balang milik ibunya .

Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong2 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong3 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong4 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong5 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong6 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong7 Keanehan Batu Raksasa Yang Tak Bergolek Diatas Tanah Condong8

Kedudukan batu yang aneh itu lantas jadi popular di kalangan pelancong yang berkunjung di Mahabalipuram . Bayangan yang dihasilkan batu itu sering digunakan untuk berteduh meskipun bahaya menanti jika batu tersebut jatuh di atas kepala . KAnak – Kanak juga kerap menggunakan tanah condong itu untuk main gelongsor kerana tektsur tahah tersebut halus .

Mahabalipuram merupakan bandar kuno bersejarah yang digunakan pedangan pada zaman dulu berlabuh saat menuju Asia Tenggara . Namun kini bandar tersebut hanya sebagai pelancongan di sekitar Chennai yang menawarkan tapak kuil , gua atau batu pahat . Mahabalipuram juga sudah ditetapkan sebagai Warisan Dunia UNESCO .

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge