Janda Ditipu RM200,000

image60.jpg

Janda Ditipu RM200,000 | Seringkali kita dengar selalunya perempuan yang paling banyak ditipu oleh mana mana pihak pun, lagi lagi janda yang berduit dan mak mak datin. Yang terbaru Janda Ditipu RM200,000, mungkin bagi sesetengah orang Janda Ditipu RM200,000 adalah jumlah sikit tapi bagi admin jumlah tu sangat banyak, jom baca kisah penuh :

Janda Ditipu RM200,000

KUALA LUMPUR – Akibat percaya janji, seorang janda kerugian kira-kira RM200,000 selepas tidak sedar dikikis oleh seorang lelaki berperwatakan baik yang konon boleh membantunya menyelesaikan pembahagian harta pusaka milik arwah suaminya.

Mangsa Norizah Muslim, 44, berkata, dia mengenali suspek selepas dihubungi lelaki itu yang dikenali sebagai Rizman, 38, yang berminat mahu menyewa rumah milik arwah suaminya di Butterworth pada Mei tahun lalu.

“Dia berperwatakan baik malah dalam waktu yang singkat dia banyak membantu kami sekeluarga termasuk urusan pembahagian harta pusaka arwah suami,” katanya ketika ditemui, semalam.

Menurutnya, sikap lelaki itu yang gemar membantu menyebabkan dia sekeluarga berasa senang dengan kehadirannya.

“Kami suka sebab dia ringan tulang malah sanggup menghantar dan mengambil anak perempuan saya yang belajar di sebuah IPTA di Perlis pada waktu cuti,” katanya.

“Pada awal November, kami menyerahkan wang deposit sebanyak RM25,000 sebagai deposit pembelian rumah. Dia membawa kami melawat rumah yang bakal dibeli sebelum meminta lagi RM38,000 sebagai wang pendahuluan selepas menandatangani perjanjian jual beli dengan syarikat pemaju perumahan berkenaan.

Menurut Norizah dia memang sudah lama berhasrat untuk membeli rumah teres di Kuala Lumpur.

“Malah dia juga meyakinkan saya untuk melabur dalam projek ternakan ayamnya yang beroperasi di sebuah kawasan Di Bukit Mertajam. Saya dibawa ke kawasan penternakan yang dimilikinya dan bersetuju untuk menyertai pelaburan itu dengan modal permulaan RM50,000,” katanya.

“Untuk projek ternakan dia berjanji akan membayar keuntungan RM2,000. sebulan dan bagi menyenangkan saya berulang alik melihat pusat ternakan, dia memujuk supaya membeli sebuah kereta dengan cara membuat pinjaman peribadi dari sebuah bank berjumlah RM45,000.

Katanya, kesemua wang berjumlah kira-kira RM200,000 ini diserahkan kepada lelaki itu dari Oktober hingga Disember tahun lalu.

“Saya hanya menyedari ditipu selepas mendapat tahu Rizman dipukul oleh lelaki yang merupakan pemilik sebenar pusat penternakan kerana gagal melangsaikan hutang pembelian ayam berjumlah puluhan ribu ringgit.

“Bila dapat tahu perkara itu, saya memberikan pelbagai alasan kepadanya untuk mendapatkan kembali wang yang telah diberikan, namun dia memberikan pelbagai alasan termasuk sanggup berkahwin dengan saya untuk menyelesaikan masalah itu,” katanya.

Norizah berkata sepanjang mengenali lelaki itu, dia pernah membawa seorang wanita yang didakwa sebagai isterinya, Selepas diselidiki, keluarga wanita itu sebenarnya turut menjadi mangsa penipuan ‘Rizman’.

“Ramai lagi mangsa di sekitar Bukit Mertajam ditipu dengan pelaburan ternakan ayam yang sebenarnya tidak wujud,” katanya.

Katanya, disebabkan itu dia kini terpaksa menyelesaikan hutang dengan bank selain menanggung kerugian besar disebabkan ‘Rizman’ menghilangkan diri.

Norizah membuat laporan di Balai Polis Ampang sebelum kesnya dirujuk di Ibu Pejabat Polis Daerah Bandar Perda, Bukit Mertajam Disember tahun lalu.

Sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

2 thoughts on “Janda Ditipu RM200,000”

 1. Most blog hosts and website builders allow you to place adsense ads and offer user friendly building tools to help you with the process.

  So, if you are not able to attend a webinar, you can go to
  the library, click on the webinar, and actually see and hear the same webinar
  that you missed. You can also make your own DVD collection by
  downloading the movie in your PC and then burning them into a
  DVD.
  investment help recently posted…investment helpMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge