Jalan Paling Merbahaya Yang Di Pahat Di Tebing Gunung

Jalan-Paling-Merbahaya-Yang-Di-Pahat-Di-Tebing-Gunung4.jpg

Jalan Paling Merbahaya Yang Di Pahat Di Tebing Gunung – Pernahkah anda melintasi sebuah jalan yang paling berbahaya di dunia? Jalanan berbahaya itu berada di laluan Rohtang yang membelah pergunungan Himalaya di ketinggian 3.978 m.

Rohtang sendiri dalam bahasa tempatan bermaksud “timbunan mayat” kerana banyaknya orang yang maut ketika melalui laluan tersebut ketika cuaca buruk. Laluan itu menghubungkan lembah Kullu dengan Spiti di Himachal Pradesh, India.jalan berbaya

Laluan Rohtang sangat berbahaya namun ada satu titik jalan yang dikatakan sebagai yang paling mematikan di dunia. Jalan itu tepatnya terletak di killar, lembah Pangi, menuju ke Kishtwar. Jalan itu mirip sebuah overdraf yang dipahat di tepian gunung batu.

Jalan Paling Merbahaya Yang Di Pahat Di Tebing Gunung Jalan Paling Merbahaya Yang Di Pahat Di Tebing Gunung2 Jalan Paling Merbahaya Yang Di Pahat Di Tebing Gunung3

Saiz jalan yang menakutkan itu hanya cukup dilintasi untuk satu kenderaan tanpa pagar keselamatan sehinggakan kenderan boleh jatuh ke jurang jika tergelincir satu inci sahaja. Maka jika anda naik kereta melintasi jalan itu akan dapat melihat sungai di dasar jurang ketika menjenguk dari jendela.

Kengerian bertambah kerana rendahnya bumbung tebing di atas jalan diapit dinding batuan tajam menonjol. Tidak itu sahaja, jalanan semakin sukar dilalui kerana jalan yang tidak rata dan penuh ketulan batu dengan jalur yang sangat berliku-liku. Ketika cuaca buruk biasanya sering terjadi runtuhan batu yang menambahkan lagi bahayanya jalan ini.

Tidak hairan, bagi orang yang baru pertama melintas di sana harus didampingi penduduk setempat yang sudah familiar. Meski paling mematikan namun jalan Rohtang selalu padat, bahkan sehingga berlaku kesesakan yang panjang.

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge