Inilah 10 Sebab Negara Jepun Mencapai Kemajuan Pesat

jepun-negara-maju.jpg

Negara Jepun, nama yang tidak asing lagi di mata dunia. Jepun merupakan diantara negara paling pesat membangun. Lihat sajalah jika berlaku bencana alam seperti tsunami dan sebagainya, dalam masa cuma beberapa bulan mereka mampu membangunkan bandar yang telah musnah hampir 80% seperti sedia kala. Berikut adalah 10 Sebab Negara Jepun Mencapai Kemajuan Pesat:

Jepun

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

Inilah 10 Sebab Negara Jepun Mencapai Kemajuan Pesat, Jepun Negara Maju, Ekonomi Jepun, tsunami Jepun, Keretapi Laju Jepun, Kemajuan Negara Jepun

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

Sekian

dipetik dari facebook

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

17 thoughts on “Inilah 10 Sebab Negara Jepun Mencapai Kemajuan Pesat”

  1. rakyat jepun punya displin yg tinggi

    1. kucinghitam says:

      kilang jepun kat penang semua buat perhimpunan tp2 pagi mcm sekolah hehe
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  2. Disamping teknologi yg canggih

    1. kucinghitam says:

      canggih yg merapu itulah jepun hahaha
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  3. semua tu xditerap di malaysia. tp kdg ad benda yg jepun buat sht shameless..
    Carlos Santiago recently posted…BAN Politik – Dakwat Kekal: DR Agus Bidas Menteri Cakap Berbelit !My Profile

    1. kucinghitam says:

      jepun nie bagus but dah terikut barat sekarang
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  4. zljoe says:

    Aku melihat islam di negara bukan muslim
    Aku x nmpak muslim di negar islam…….

    1. kucinghitam says:

      sebab negara islam just atas paper jer banyak juga clubing kasino bagai macmaana
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  5. TanpaNamaDer says:

    kalu dpt apply kat malaysia…mmg baek
    tapi tang pengetua mkn mknn pelajar tu agk pelik ckt hehe

    1. Daxx says:

      mungkin pengetua nak check ada keracunan makanan ke tak kot. huhu
      Daxx recently posted…Tonton: Running Man Episode 29My Profile

      1. kucinghitam says:

        hsha macam iklan meggi tu hahaha
        kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

    2. kucinghitam says:

      apa yang pelik nyer?
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  6. kucinghitam says:

    apa yang baik kita ambik la bt pengajaran
    kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  7. nabila biela says:

    ksimpulannya contohilah org jepunnn punyer prgai…kecuali pmbedahan plastikk…winkk
    nabila biela recently posted…CARA PASANG SEO SMART LINK AGAR BLOG LEBIH SEO DI BLOGSPOTMy Profile

    1. World WarZ says:

      Pembedahan plastik terkenal bukan kat jepon tapi kat korea..
      Kota Seoul kota pembedahan plastik dunia

  8. Rina says:

    dari kecil mereka sudah diajarkan mengenai kedisiplinan, makanya setelah dewasa mereka menjadi orang2 pekerja keras dan ulet. patut di acungi jempol dan ditiru 🙂
    Rina recently posted…List of Free Dofollow Blogs and Web 2.0 SitesMy Profile

  9. lolicaroline says:

    Melentur buluh biar lah dari rebungnya
    http://www.Cashforvisits.com/index.php?refcode=44275

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge